Archieven

8 tips voor beginnende mantelzorgers

8 tips voor beginnende mantelzorgers

Als mantelzorger komt er veel op u af. Het geeft voldoening, maar is tegelijkertijd ook intensief en vermoeiend. Bent u een beginnende mantelzorger? Wij geven u een aantal tips waardoor u sterker in uw schoenen staat!
 
1. Weet waaraan u begint
Het is logisch dat u zich zorgen maakt om uw naaste en graag wil helpen, maar het is niet verstandig om daar opeens aan te beginnen. Ga eerst een gesprek aan met een zorgverlener, de huisarts of de wijkverpleging. Vraag waarmee u kunt helpen en wat u voor uw naaste kunt betekenen. Daarmee voorkomt u dat u meer gaat doen dan u eigenlijk aan kunt.

2. Maak een planning
Als het voor u duidelijk is aan welke hulp behoefte is en of u die hulp kunt geven, kunt u een planning maken. Dit kan in de vorm van een dag- en/of werkrooster. Hierdoor kunt u inschatten hoeveel uur per week u ongeveer nodig heeft.

3. Bespreek het met uw omgeving
Bent u bezorgd over de situatie van de persoon voor wie u zorgt of bent u bang dat er iets mis zal gaan? Kunt u het mantelzorgen niet combineren met uw persoonlijke verplichtingen? Praat erover met de mensen in uw omgeving en geef duidelijk aan waar u tegenaan loopt.

4. Neem tijd voor uzelf
Het vergt veel energie als mantelzorger en daarom is het belangrijk om aan uw eigen gezondheid te denken. Het is geen overbodige luxe om af en toe wat rust voor uzelf in te plannen. Hierdoor kunt u juist weer opladen en er extra hard tegenaan!

5. Durf te vragen
Merkt u dat het u teveel wordt of heeft uw naaste meer hulp nodig dan u kunt geven? Vraag dan om hulp, bijvoorbeeld aan familieleden, vrienden of kennissen. Vraag of zij bijvoorbeeld praktische zaken uit handen willen nemen. U kunt ook terecht bij zorgverleners om uw zorgen en problemen te bespreken. Denk hierbij aan de huisarts en de thuishulp.

6. Vraag hulp bij instanties
De gemeente kan u ondersteunen bij mantelzorgzaken. De meeste gemeenten hebben daarvoor een mantelzorgondersteuner in dienst. Die kan u helpen bij het regelen van extra hulp, zoals huishoudelijke hulp en het regelen van financiële zaken. Daarnaast zijn er ook veel regionale organisaties die bijvoorbeeld cursussen aanbieden.

7. Bespreek het op uw werk
Als u het mantelzorgen combineert met een baan, praat hier dan over met uw werkgever. Doordat zij weten in wat voor situatie u zich bevindt kunnen zij hier rekening mee houden op bepaalde momenten.

8. Blijf positief en houd het gezellig
Het is begrijpelijk dat er bepaalde irritaties kunnen ontstaan. Vooral als u bijvoorbeeld voor uw partner zorgt. Zoek de juiste momenten uit om te relativeren wat goed gaat en niet wat niet. Het is vooral belangrijk om positief te blijven. Bedenk activiteiten waaraan u samen plezier heeft, zoals een spelletje spelen of ergens een wandeling maken. Het is belangrijk om samen van de kleine dingen te genieten.

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe