Archieven

Belangrijke vragen over bijwerkingen van de griepprik

Belangrijke vragen over bijwerkingen van de griepprik

De bijwerkingen van de griepprik zijn meestal mild, maar toch zijn er nog een aantal vragen die niet voor iedereen duidelijk zijn. Daarom zetten wij een aantal vragen over bijwerkingen van de griepprik voor u op een rij.

Wat is er bekend over bijwerkingen van de griepprik
Volgens deskundigen is de griepprik een van de veiligste vaccins die er zijn, maar natuurlijk kunnen er nog steeds bijwerkingen optreden. Het is voor een expert wel lastig om een gemelde bijwerking te kunnen koppelen aan het vaccin. De hoofdpijn die bij iemand optreedt kan ook door een andere factor komen. Daarom is het belangrijk dat hier grondig onderzoek naar gedaan wordt, waarin het verband tussen vaccin en bijwerking beter gelegd kan worden. De resultaten zijn uiteindelijk verwerkt in de bijsluiter van Influvac Tetra, dit is de naam van de griepprik dit jaar wordt gegeven door de huisarts. Uit het onderzoek is gebleken dat de bijwerkingen mild zijn en meestal na drie dagen weer over zijn. Bij een op de tien gevaccineerde kwamen de volgende klachten voor namelijk: pijn op de injectieplaats, vermoeidheid en hoofdpijn. Minder voorkomende bijwerkingen zijn zweten, spierpijn, gewrichtspijn, rillen en een beroerd gevoel. Dit komt voor bij zeker één op de honderd mensen die deze griepprik krijgen. Koorts komt nog minder vaak voor. Houd er wel rekening mee dat u pas na een week of twee beschermd bent tegen het griepvirus.

Wanneer is een bijwerking gevaarlijk
In de bijsluiter wordt er gewaarschuwd voor ernstige allergische reacties, die zeldzaam zijn, maar wel snelle actie behoeven. Zo’n reactie kan bijvoorbeeld optreden als u bijvoorbeeld allergisch bent voor kippeneiwit of bepaalde antibiotica. Het advies is dan ook om de griepprik niet te nemen.

Wat kunt u doen bij een bijwerking?
Meld de bijwerking in ieder geval bij een huisarts. Daarnaast kunt u een melding doen bij het bijwerkingencentrum Lareb. Hier kunt u cijfers vinden van eerder gemelde bijwerkingen bij de griepprik van zeker de afgelopen 20 jaar. Dit zijn meldingen van diverse griepvaccins door elkaar. Zo is gebleken dat veel mensen ‘griepachtige’ verschijnselen hebben na de griepprik, zoals hoesten of een loopneus. Deze informatie wordt uitgewisseld tussen verschillende landen, waardoor artsen meer weten over de bijwerkingen en ervoor kunnen waarschuwen.

Bron: Gezondheidsnet 

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe