Archieven

Bent u mantelzorger? Dan heeft u wellicht recht op een reiskostenvergoeding

Om vaak dagelijks voor een familielid, vriend of naaste te kunnen zorgen reizen mantelzorgers vaak of misschien wel dagelijks met de auto of het openbaar vervoer. Heeft u er wel eens aan gedacht dat deze kosten vergoed kunnen worden?

Er zijn diverse mogelijkheden om de (gedeeltelijke) reiskosten die u maakt om mantelzorg te verlenen terug te krijgen. Wij leggen u uit hoe u hier aanspraak op kunt maken als mantelzorger.

1. Vergoeding aanvragen bij de gemeente
Sommige gemeenten bieden voor mantelzorgers een reiskostenvergoeding. Soms doen ze dit enkel voor mantelzorgers die een bijstandsuitkering hebben, maar het is zeker de moeite waard om dit na te vragen. Niet alleen een vergoeding voor de reiskosten bieden gemeenten aan, maar ook een parkeervergunning kunt u aanvragen. Bent u regelmatig onderweg met degene voor wie u zorgt, bijvoorbeeld naar het ziekenhuis. Dan kunt u een aanvraag doen voor een gehandicaptenparkeerkaart op uw naam.

2. Begeleiderskaart in het Openbaar Vervoer
Heeft de persoon voor wie u zorgt begeleiding nodig tijdens het reizen met het openbaar vervoer. Dan kan hij of zij voor u een OV-Begeleiderskaart aanvragen. Met deze kaart kunt u altijd gratis mee reizen. Maakt degene voor wie u zorgt gebruik van het busje met de Valys? Dan mag u als begeleider altijd gratis mee.

3. Mantelzorgwaardering
In veel gemeenten kunt u een aanspraak maken op een mantelzorgwaardering. Dit kan zijn in de vorm van een geldbedrag, een jaarlijkse activiteit of dienstverlening om u als mantelzorger in het zonnetje te zetten. Op de website van uw gemeente vindt u vaak hoe bij u de mantelzorgwaardering is geregeld en wie dit aan dient te vragen, de zorgvrager of de mantelzorger.

4. Een persoonsgebonden budget
In enkele gevallen kan de persoon waar u voor zorgt een persoonsgebonden budget aanvragen om u als zijn of haar mantelzorger te betalen. U als mantelzorger moet dan wel de zorg verlenen waarvoor het pgb toegekend is. Een pgb vanuit de wmo bijvoorbeeld is enkel te gebruiken voor huishoudelijke ondersteuning. Terwijl een pgb vanuit de zorgverzekeringswet voor verpleging is bedoeld. Wanneer u als mantelzorger betaald wordt vanuit een pgb, dan dient u deze inkomsten aan te geven bij de belasting.

5. Zorgverzekering
Als mantelzorger kunt u geen aanspraak maken op een reiskostenvergoeding bij uw zorgverzekering. Wel kunt u in sommige situaties de reiskosten terugkrijgen als u degene met wie u samenwoont opzoekt in een zorginstelling. Hiervoor dient u aanvullend verzekerd te zijn en de voorwaarden zijn per zorgverzekering verschillend.

6. Aftrekpost bij de belastingaangifte
Net als bij de zorgverzekering kunt u als mantelzorger ook bij de belastingaangifte de reiskosten niet aftrekken. Wel kunt u in sommige gevallen de reiskosten die u maakt om degene met wie u samenwoont te bezoeken in een ziekenhuis of instelling aftrekken. Dit kunt u alleen doen als uw huisgenoot langer dan een maand opgenomen is én de instelling moet op minimaal 10 kilometer van uw huisadres liggen. De exacte voorwaarden vindt u op de website van de belastingdienst.

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe