Archieven

Betalen met een QR-code? Pas wel goed op!

Betalen door middel van een QR-code is hartstikke handig en snel. Het is een veilige manier van betalen, maar u moet zelf wel op een aantal punten letten en voorzichtig mee zijn.

QR-code is de afkorting van Quick Response, ofwel ‘snelle reactie’. De code scant u met uw mobiele telefoon waardoor u meteen op een website komt of in een app. Het scannen van een QR-code wordt voor betalingen gebruikt, maar ook om u zo snel mogelijk naar de juiste pagina op een website te brengen, bijvoorbeeld een menukaart van een restaurant. U kunt dan de menukaart inzien en zelfs uw bestelling doorgeven.

Pas op voor fraude
Met het gebruik van QR-codes wordt helaas ook een hoop gefraudeerd. Stel dat u wordt aangesproken op straat door een wildvreemde die u vraagt of u voor hem zijn parkeerticket af wilt rekenen door middel van een QR-code omdat hij alleen maar contant geld bij zich heeft. Ga hier dan niet op in. De QR-code die u scant leidt u namelijk niet naar de betaallink voor het parkeerticket, maar naar een pagina die uw persoonlijke gegevens achterhaalt.

Een andere vorm van fraude met QR-codes is via de post of e-mail. Een brief of een mail kan zo opgesteld zijn dat het net lijkt of het van uw eigen bank is. Als u lichte twijfels heeft dient u altijd goed na te gaan of de post wel klopt. De QR-code in de brief of mail kan ook in dit geval weer leiden naar een website waar u uw gegevens in moet vullen waarmee gefraudeerd kan worden. Bij twijfel neemt u altijd contact op met uw bank of de instelling waar de post van afkomstig is. Als een betaalverzoek gemaakt is in de app van de bank of van een officiële betaaldienst, dan kunt u ervan uitgaan dat dit veilig is. Als u aan een onbekende betaalt en u vindt het lastig om te beoordelen of het wel zuivere koffie is, dan kunt u natuurlijk altijd verzoeken om op een andere manier te betalen. Laat u nooit onder druk zetten en controleer altijd goed het bedrag en de gegevens. Bent u toch opgelicht? Doe dan zo snel mogelijk aangifte bij de politie.

Bron: ikwoonleefzorg.nl

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe