Archieven

De eerste stappen in de zoektocht naar hulp of zorg

Stel dat u ineens zorg nodig heeft. Waar begint u dan met het zoeken naar de juiste hulp? Het vinden van goede en passende zorg is vaak een hele klus. Wij maken u een klein beetje wegwijs in de wereld van de zorg.

De gemeente
Bij de gemeente kunt u terecht bij het Wmo-loket. Wmo staat voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Hier kunt u diverse vormen van zorg aanvragen, zoals huishoudelijke hulp, maaltijdverzorging, dagopvang of vervoer op maat. Iemand van de gemeente gaat vervolgens met u in gesprek om te bepalen of er echt zorgvoorziening nodig is.

De wijkverpleging
Voor lichamelijke zorg, maar ook voor medische zorg kunt u wijkverpleging aanvragen. Zij helpen met wassen, douchen, aantrekken van steunkousen en eten. Heeft u hulp nodig bij het toedienen van medicatie, dan komt verpleging langs. Zowel wijkverpleging als verzorging vallen onder het basispakket van de zorgverzekering en hiervoor betaalt u geen eigen risico. Verpleging en verzorging vraagt u aan bij bijvoorbeeld Aafje. U heeft geen doorverwijzing van de huisarts nodig.

Particuliere hulp
Indien u op korte termijn hulp of zorg geregeld wilt hebben, dan kunt u overwegen om huishoudelijke hulp, zorg of een gezelschapsmaatje aan te vragen bij een particulier zorgbureau. Soms is het zelfs mogelijk dat een deel van de kosten vergoed wordt.

Tijdelijk verblijf in een zorginstelling
Als u wordt ontslagen uit het ziekenhuis maar thuis nog niet helemaal goed uit te voeten kunt, dan kunt u aanspraak doen op een eerstelijnsverblijf. Dit is een medisch noodzakelijk, kortdurend verblijf in een zorginstelling. Een kort verblijf hoeft u niet zelf te regelen. De ontslagverpleegkundige bespreekt de situatie met de huisarts. Aafje heeft de Aafje Zorghotels waar mensen kunnen verblijven na een ziekenhuisopname voordat zij naar huis gaan.

Opname in een verpleeghuis of aan huis langdurige zorg
Wanneer u of een van uw naasten intensievere zorg nodig heeft, dan is er zorg nodig vanuit de Wlz, de Wet langdurige zorg. Hiervoor is ook een indicatie nodig. De zorgvrager komt alleen voor Wlz in aanmerking als vanwege ziekte of aandoening permanent toezicht nodig heeft. Dit is als iemand bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer heeft.

Wij kunnen ons goed voorstellen dat u er alleen toch niet helemaal uitkomt wanneer u zorg aan wilt vragen. U kunt altijd contact opnemen met Aafje Klantenservice via 088 233 233. Zij verwijzen u door naar de juiste persoon.

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
 • D.b boshuizen haan
  12 juli 2021 op 11:03

  Krijg helemaal geen maaltijden van de wmo rijswijk na 4xkanker en vele pijnen helpen ze me niet heb een man maar die kan helemaal niet koken ook heeft hij erge pijn in zijn rug en heeft dwang vondt het bedroegd dat ze je zo in dr steek laten bedank rijswijk jullie dien veel voor de inwoners

  • Bo van Ree
   14 juli 2021 op 10:15

   Goedemorgen mevrouw Boshuizen,

   Wat vervelend dat het koken niet meer zelf lukt. Rijswijk valt buiten het verzorgingsgebied van Aafje, maar onze maaltijden leveranciers bezorgen in heel Nederland. Op de pagina verse maaltijden aan huis bekijkt u gemakkelijk onze leveranciers. Ik hoop dat er iets voor u tussen zit!

Voeg een reactie toe