Archieven

De impact van onbehandeld gehoorverlies

De impact van onbehandeld gehoorverlies


Gehoorverlies is niet alleen vervelend voor uzelf, maar ook voor uw omgeving. Veel mensen zien er toch tegenop om dit probleem aan te pakken, wat uiteindelijk leidt tot vervelende gevolgen.

1. Onveiliger gevoel 
Gehoorverlies kan een onzeker en onveilig gevoel oproepen. Er kunnen gevaarlijke situaties ontstaan, doordat u bijvoorbeeld het verkeer om u heen niet goed hoort. Dit vergt veel energie, waardoor u vermoeid raakt en minder alert bent in bepaalde situaties.

2. Sociale leven 
Het onderhouden van sociale contacten kost hierdoor ook meer moeite. Tijdens speciale gelegenheden, zoals verjaardagen of een diner is het moeilijker om een gesprek aan te gaan. Een gevolg hiervan is dat u hierdoor gesprekken gaat mijden.

3. Uw geheugen (en meer) kan aangetast worden 
Horen van geluiden en communiceren helpen uw hersenen fit te houden. Het geheugen blijft geprikkeld als er geluiden binnen blijven komen. Er wordt veel van uw hersenen gevraagd en er is extra inspanning nodig om alles te verstaan. Door de extra inspanning om alles te verstaan, wordt het vermogen om dingen te onthouden minder sterk. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de conditie van uw hersenen, maar uw mentale gezondheid gaat hierdoor ook achteruit.

4. Hobby’s worden minder leuk
Als u een echte muziekliefhebber bent en graag zelf een instrument bespeelt, wordt het moeilijker als uw gehoor achteruit gaat. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor natuurliefhebbers die graag naar vogels luisteren. Hobby’s zorgen ervoor dat mensen samen komen, maar het wordt natuurlijk minder leuk als u een hobby niet meer volledig kunt uitoefenen.

Als u twijfelt of uw gehoor slechter wordt, twijfel dan niet om een hoortest te doen. U kunt er maar beter op tijd bij zijn!

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe