Archieven

De R zit weer in de maand. Wij geven u een aantal tips!

Volwassenen kampen gemiddeld twee tot vijf keer per jaar met verkoudheid.

In het najaar krijgen de meeste mensen te kampen met verkoudheid. Ondanks dat een verkoudheid niet meteen iets is om u zorgen over te maken, is het wel erg vervelend! Het is fijn om er snel vanaf te zijn. Met hulp van Aafje geeft u een aantal tips om zo snel mogelijk  van de verkoudheid af te komen.

 

Verkoudheid is een virus 

In feite is verkoudheid een ontsteking van het slijmvlies in de neus, de keel en de bijholten. Daarom voelt uw hoofd zo vol en zwaar. Volwassenen krijgen gemiddeld twee tot vijf keer per jaar te kampen met een verkoudheid.

Veel mensen zeggen dat je verkouden wordt door tocht en kou, maar feitelijk wordt verkoudheid veroorzaakt door een virus. Na ongeveer twee tot drie dagen na de bestemming kunt u last krijgen van de volgende symptomen:

– Last van slijm en snot in keel en in de neus;
– Een verstopte neus;
– Minder smaak- en reukvermogen;
– Veel niezen;
– Keelpijn;
– Hoesten;
– Gevoel van druk op de kaken en een ‘vol’ hoofd;
– Koorts

Wat kunt u doen om de klachten te verminderen?

Helaas kunt u niet binnen een dag van die verkoudheid af zijn. Het lichaam moet de tijd krijgen om tegen het virus te vechten en het lichaam uit te werken. Wel kunt u ervoor zorgen dat u minder last hebt van de klachten die bij verkoudheid horen. Zo kunt u:

– Neusspray met zoutoplossing gebruiken. Bij de drogist is ook neusspray met xylometazoline te koop, maar deze raden we af. Deze spray kan op den duur de slijmvliezen meer kwaad doen dan goed;
– Neem regelmatig een stoombad. Dit is gemakkelijk te maken door heet water in een grote kom te gieten en een handdoek over het hoofd te hangen. Let op dat het water niet te heet is!
– Droge lucht irriteert de slijmvliezen. Houd uw huis goed geventileerd. Eventueel kunt u ook een luchtbevochtiger aanzetten;
– Te veel de neus snuiten vergroot de kans op een bijholteontsteking. Beter is om de neus op te halen;
– Rust, Reinheid en Regelmaat zijn de gouden regels;
– Was uw handen regelmatig om het virus niet te verder te verspreiden;
– Voor de rokers, laat deze voorlopig links liggen;
– Een warme douche maakt net als het stoombad het slijm wat los;

Omdat verkoudheid een virus is, heeft antibiotica geen effect. Dus zet een warme kop thee, kruip lekker op de bank en ziek goed uit!

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe