Archieven

De wintertijd gaat in! Gaat de klok komende zondag vooruit of achteruit?

De wintertijd gaat in op 31 oktober en wordt dan een uur achteruit gezet, waardoor het ’s avonds eerder donker wordt. Om 03.00 uur gaat de klok een uur terug, naar 02.00 uur. Deze overgang zorgt bij veel mensen voor een winterdip, maar met deze tips kunt u dit voorkomen.

Voldoende licht
Licht kan u helpen om zonder winterdip de koude maanden in te gaan. U kunt bijvoorbeeld een lichtwekker gebruiken om op te staan. Hiermee wordt de suggestie van een natuurlijke zonsopgang gewekt. Maar het is ook belangrijk om overdag genoeg naar buiten te gaan.

Houd een ritueel aan
Het blijkt dat mensen die een vast avondritueel hebben, sneller in slaap vallen. Een voorbeeld is dat u standaard na het eten een douche neemt of in bad gaat, lees een boek, drink wat thee en ga naar bed. Probeer ook op alle dagen op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan. Als u dit elke dag doet, maakt uw lichaam zich vanzelf klaar voor het slapen.

Voldoende beweging
Het is altijd belangrijk om voldoende te bewegen, maar vooral in deze tijd. Als u gaat sporten, bij voorkeur in de ochtend, dan maakt uw lichaam endorfine aan. Dit is een stofje wat ervoor zorgt dat u zich energieker voelt. Het hoeft niet om een hele intense sport te gaan, maar het maken van een wandeling of een fietstocht kan al een verschil maken.

Juiste voeding
We hebben allemaal een biologische klok. De biologische klok zit in de hypothalamus van uw hersenen en ontvangt signalen van uw oogzenuw. Hierdoor worden belangrijke zaken geregeld, zoals uw humeur en eetlust. Doordat er minder licht is op een dag, kunt u meer behoefte hebben om te snacken. Het is daarom extra belangrijk om op uw eetgewoonten te letten om overgewicht te voorkomen en andere vervelende lichamelijke klachten.

Voorkom teveel prikkels
Probeer om voornamelijk voor het slapen zo min mogelijk op uw telefoon te zitten, tv te kijken en uzelf bloot te stellen aan andere schermen. Het blauwe licht van schermen kan veel invloed uitoefenen op hoe snel u in slaap valt.

Wat is de conclusie? Uw dag bepaalt uw nacht. Oftewel, alles wat u overdag doet bepaalt hoe uw nacht wordt. Drink niet teveel koffie of cola en probeer zoals eerder aangegeven twee uur voor het slapen alles te dimmen. Dit gaat niet alleen om de blauwe lichtfilter van uw telefoon, maar onderneem ook minder activiteiten. Het belangrijkste is een ritme, regelmaat en in de avond afbouwen.

Bron: AD

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe