Archieven

Deze oorzaken kunnen leiden tot pijn op de borst

Deze oorzaken kunnen leiden tot pijn op de borst

Bij pijn op de borst beginnen de meeste mensen zich al gauw zorgen te maken. Dat is niet gek natuurlijk, omdat het kan wijzen op een hartziekte. Toch kan een drukkend gevoel op de borst of steken in de hartstreek ook komen door een onschuldige oorzaak. Wij gaan deze oorzaken voor u benoemen.

1. Brandend maagzuur
Het kan behoorlijk gaan bijten als maagzuur in de slokdarm terecht komt. De pijn zit dan voornamelijk hoog in de bovenbuik, maar kan ook in de borst of rug gaan zitten.

2. Slokdarmkrampen
Als uw slokdarm niet goed functioneert is de kans groot dat u last krijgt van brandend maagzuur, maar ook van krampachtig samentrekken van de slokdarm. Deze klachten kunt u voornamelijk ervaren tijdens het liggen.Tevens kan een ontsteking van de slokdarm of het slokdarmslijmvlies ook leiden tot pijn op de borst.

3. Stress of paniek
Het kan ook een teken zijn van uw lichaam dat u rustiger aan moet doen. Dit komt voornamelijk voor bij stress. Ook paniek kan hierbij een rol spelen. Zeker als de paniek leidt tot hyperventilatie.

4. Longaandoeningen
Een klaplong, longontsteking of allerlei andere verschillende problemen met de longen kunnen pijn op de borst geven. Ook patiënten met COPD en astma hebben soms pijnklachten in de borststreek.

5. Huidaandoening
Bij het herpesvirus varicella-zoster wordt er een ontsteking in de huidzenuw veroorzaakt en dit komt soms ook voor op de borst. Het is een brandende pijn. Na een aantal dagen verschijnen er blaasjes op de huid: ook wel bekend als gordelroos. Dit is een ontsteking die vaak vanzelf over gaat. 

6. Pijn van de tussenribspieren
Pijn op de borst kan soms simpelweg spierpijn zijn. Een overbelasting van de tussenribspieren kan ontstaan door bepaalde lichamelijke activiteiten waaraan het lichaam niet gewend is.

7. Pleuritis
Dit is een ontsteking van de pleura – borstvlies of longvlies die ontstaat na een infectie van de luchtwegen of griep. De pijn is scherp aanwezig en kan een langere tijd aanhouden. Daarnaast is ook ademhalen pijnlijk. Vaak kan het verholpen worden met pijnstillers.

Het is natuurlijk wel belangrijk om contact op te nemen met uw huisarts als u twijfelt of ernstige klachten heeft!

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe