Archieven

Deze tips zorgen voor een prettige woonomgeving

Deze tips zorgen voor een prettige woonomgeving

Om langer zelfstandig te blijven wonen is het niet alleen belangrijk dat u een geschikte woning heeft, maar ook dat de buurt prettig aanvoelt. Daarom geven wij u een aantal punten om rekening mee te houden.

1. Winkels en andere voorzieningen
Het is belangrijk dat er winkels in de buurt zijn, maar ook een huisartsenpraktijk of gezondheidscentrum. Ga ook na of er bezorgdiensten bij u thuis komen, zoals de boodschappendienst of de medicijnendienst van uw apotheek. Hierdoor bent u minder afhankelijk van anderen.

2. Veilige straten
Goed onderhouden straten en wandelpaden, goede verlichting, veilige oversteekplaatsen, goed verzorgde plantsoenen en prullenbakken. Dit zijn allemaal zaken die van belang zijn om een buurt netjes en veilig te houden.

3. Openbare toiletten
Ga na of er openbare toiletten aanwezig zijn, zodat u weet waar u terecht kunt als u plotseling heel nodig naar de wc moet. Vaak is er wel een toilet te vinden in een bibliotheek, buurthuis of gezondheidscentrum.

4. Bankjes en tafeltjes
Als u iets minder goed kunt lopen of wat sneller moe wordt, is het fijn als er voldoende bankjes zijn waar u even kunt uitrusten. Langs veelgebruikte looproutes bij parken en speelplekken staan vaak bankjes, waarbij u ook nog eens kunt genieten van een mooi uitzicht.

5. Ontmoetingsplekken
Het is fijn als u ergens terecht kan met vragen of om een praatje te maken. Geschikte plekken hiervoor zijn een buurtkamer, buurthuis of een bibliotheek. Vaak kunt u even naar binnenlopen om een kopje koffie te drinken.

6. Het openbaar vervoer
Hoe is het openbaar vervoer bij u geregeld en kunt u gebruik maken van aangepast vervoer? Ga daarnaast ook na ook uw gemeente een andere vervoerservice kent.

7. Beweegtuinen
Er zijn parkjes die ingericht zijn met allerlei eenvoudige fitnesstoestellen. U kunt daar zelf of onder begeleiding oefeningen doen en anderen ontmoeten. Dit is een leuke manier om fit en gezond te blijven.

8. Speciale looproutes
Zodra u ouder wordt kan het voorkomen dat u vergeetachtig wordt of dat uw oriëntatie achteruit gaat. In sommige steden zijn de looproutes van een wooncomplex naar de winkel aangegeven met blauwe vergeet-me-nietjes. Hierdoor kunnen de bewoners altijd de weg naar huis terugvinden

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe