Archieven

Deze tips zorgen voor goede ventilatie in huis

Frisse lucht is erg belangrijk in strijd tegen het coronavirus. Maar hoe zorgt u voor voldoende ventilatie en waar moet u precies op letten? Maar voordat we de tips met u delen: wat is ventileren eigenlijk? Volgens het RIVM is ventileren ‘het 24 uur per dag verversen van binnenlucht met verse buitenlucht.’ Een ruimte die slecht geventileerd is kan ervoor zorgen dat u besmet raakt met luchtwegeninfecties, zoals het coronavirus. Maar wat zijn de beste manieren om uw huis te ventileren?

Zet ramen op een kier
Voor de meeste mensen is het een voor de hand liggende tip, maar lang niet iedereen doet dit. Vindt u het geen fijn idee om de ramen open te doen, vanwege het risico op inbraak? Dan kunt u altijd de luchtroosters boven de ramen openzetten of gebruikmaken van mechanische ventilatiesystemen in uw huis.

Regelmatig binnenruimtes luchten
Bij het luchten van uw binnenruimtes zet u bijvoorbeeld tien minuten tot een kwartier alle ramen en deuren wijd tegen elkaar open. Zo laat u in één keer veel verse lucht naar binnen. Doe dit vooral nadat u gekookt of gedoucht heeft, maar bijvoorbeeld ook als er meerdere mensen op bezoek zijn.

Ontvang uw bezoek buiten
Buitenlucht is natuurlijk de beste vorm van ventilatie. Heeft u de mogelijkheid om uw bezoek buiten te ontvangen? Doe het dan vooral! De kans om het coronavirus te verspreiden in de frisse lucht is veel kleiner. Het is natuurlijk wel nog steeds belangrijk om ook hier anderhalve meter afstand te houden.

Houd rekening met de luchtvochtigheid in huis
Een goede luchtvochtigheid in huis is ook belangrijk, want virussen verspreiden zich sneller door droge lucht. Een goede luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 en 60 procent. U kunt de luchtvochtigheid meten met een luchtvochtigheidsmeter, maar sommige thermostaten van de verwarming geven ook aan hoe de luchtvochtigheid in huis is. Door een raam open te zetten, ook in de winter, stijgt de luchtvochtigheid in uw huis. Ook het plaatsen van planten kan hierbij helpen.

Een luchtreiniger
Voor het filteren en-/of doden van virussen en bacteriën via een uv-C-straling kunt u eventueel ook een speciale luchtreiniger aanschaffen. Het is een mobiel elektrisch apparaat dat in een ruimte gezet kan worden. Dit wordt ook wel een ‘stand alone’ luchtreiniger genoemd. Volgens het RIVM is alleen nog niet bekend of dit soort luchtreinigers daadwerkelijk de verspreiding van het coronavirus kunnen voorkomen of verminderen. Houd er wel rekening mee dat luchtreinigers geen vervanging zijn voor ventilatie. Tijdens het ventileren wordt de binnenlucht ververst met buitenlucht en luchtreinigers halen alleen deeltjes uit de binnenlucht.

Bron: Gezondheidsnet

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe