Archieven

Digitale cursus valpreventie

Wist u dat er elke vier minuten een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp belandt als gevolg van een val? Daarom behoort valpreventie tot de top drie preventieve aanpakken van het Ministerie van Volksgezondheid. Afgelopen week lanceerde Wethouder Sven de Langen, in samenwerking met wmo radar, een nieuw digitaal valpreventieprogramma in Rotterdam.

In 2017 heeft wmo radar, in samenwerking met huisartsen en fysiotherapeuten, een valpreventieprogramma opgezet om vallen onder ouderen te beperken en voorkomen. Door de huidige coronamaatregelen is het niet toegestaan om deze kwetsbare doelgroep fysiek te ondersteunen en daarom heeft de Rotterdamse welzijnsorganisatie het programma in een digitaal jasje gestoken. Het programma is zo ontwikkeld dat professionals, zoals fysiotherapeuten, welzijnwerkers en beweeg- en sportcoaches, het programma direct kunnen implementeren.

Meer bewegen, minder vallen
Een val kan leiden tot vervelende complicaties, zoals heup- en polsfracturen en daardoor tot minder mobiliteit en toenemende afhankelijkheid van anderen. Voldoende beweging is het belangrijkste wat ouderen kunnen doen om hun valrisico te beperken. De kans is groot dat zij sinds de uitbraak van het coronavirus veel binnen hebben gezeten en stilzitten. Dankzij de digitale versie van het valpreventieprogramma ‘Minder vallen door Meer bewegen’ kunnen ouderen de cursus makkelijk vanuit huis volgen.

Hoe ziet het programma eruit?
Voorafgaand en tijdens het programma worden er online begeleidingsbijeenkomsten georganiseerd. Hierbij wordt u persoonlijk te woord gestaan en krijgt u alle nodige informatie. Het programma bestaat uit een cursusboek voor professionele begeleiders met daarnaast acht voorlichtingfilms en acht beweegfilms. In de voorlichtingfilms komen verschillende thema’s ter sprake, zoals het belang van bewegen, voetverzorging en schoeisel, gezonde voeding, medicatie en alcoholgebruik en veiligheid in en om een woning.

Professionals kunnen het programma digitaal aanbieden én ouderen stimuleren om zelf thuis aan de slag te gaan met het programma. De video’s zijn ook na corona een belangrijke ondersteuning voor professionals die valpreventie willen aanbieden. Het programma draagt niet alleen bij aan valpreventie, maar aan de algehele gezondheid en het welzijn van ouderen. Door de toename van dagelijkse beweging voelt u zich fitter en zelfstandiger, waardoor langer thuis wonen mogelijk blijft.

Aanbod voor professionals
Niet alleen professionals, zoals welzijnwerkers, fysiotherapeuten, beweegtherapeuten en sportaanbieders hebben de mogelijkheid om deze cursus aan te bieden. Ook huisartsen kunnen in de vorm van ‘welzijn op recept’ deze nieuwe vorm van valpreventie aanbieden. Klik hier voor meer informatie over het valpreventieprogramma ‘Minder vallen door Meer bewegen’.

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe