Archieven

Dit is waarom het nemen van een huisdier gezond is

Dit is waarom het nemen van een huisdier gezond is

Er is vanuit verschillende onderzoeken gebleken dat het aanschaffen van een huisdier eenzaamheid bestrijdt. Daarnaast is het aangaan van sociale contacten hierdoor makkelijker en stijgt het geluksniveau in verschillende opzichten. 

1. Eenzaamheid
Het aanschaffen van een huisdier vergt veel aandacht, maar dit heeft wel een gezonde impact op de gezondheid. Een huis waar het levendig is voelt betrouwbaarder aan dan een huis waar het volledig stil is. De eet- en drinkbak, de mand, speeltjes en het belangrijkste: de aanwezigheid van het dier zelf zorgen allemaal voor meer gezelligheid binnenshuis. Ook zorgt het hebben van een huisdier ervoor dat u sneller uit uw comfortzone stapt en minder snel thuis blijft zitten. Dit komt doordat dieren een sociaal verbindende factor hebben. Een groot voordeel van dieren is dat ze niet oordelen. Ze kunnen het gevoel van eigenwaarde vergroten.

2. Stressbestendig
Daarnaast is een huisdier niet alleen om eenzaamheid tegen te gaan, maar het verlaagt ook uw stressniveau. 15 tot 30 minuten een dier aaien kan ervoor zorgen dat uw stressgehalte daalt. Het gelukshormoon in uw lichaam wordt hierdoor gestimuleerd en uw hartslag wordt rustiger.

3. Meer beweging
Natuurlijk moet de hond meerdere keren op een dag naar buiten, maar die wandeling is ook goed voor uw gezondheid. Voldoende beweging leidt uiteindelijk tot een lager BMI, lagere bloeddruk, lager bloedsuikerspiegel en het voorkomen van andere vervelende kwalen. Ten slotte is omgaan met een dier ook goed voor het geheugen. Mensen met dementie kunnen door de aanwezigheid van een dier oplettender worden.

Heeft u geen huisdier? Gelukkig zijn er verschillende manieren om in contact te komen met dieren, door bijvoorbeeld een bezoek te brengen aan een kinderboerderij. Of wat dacht u van de lammetjesdagen in het voorjaar? Daarnaast zijn er ook instanties die u hierbij kunnen helpen, zoals Stichting ZorgDier en Het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie.

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe