Archieven

Dit is waarom u voldoende vezels moet eten

Dit is waarom u voldoende vezels moet eten

Voedingsvezels dragen bij aan een goede gezondheid. Ze zorgen voor een goede spijsvertering, geven een verzadigd gevoel en verkleinen de kans op darmkanker, hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Wat zijn vezels?
Het zijn onverteerbare koolhydraten die van nature voorkomen in plantaardige voeding. Vezels worden voor het overgrote deel niet verteerd en opgenomen in de dunne darm. Dit is belangrijk voor de spijsvertering en zorgt voor een goede stoelgang.

Vezels trekken namelijk vocht aan en houden dat vast, zoals een spons. Dit zorgt ervoor dat de ontlasting niet te hard wordt of te dun blijft. Ook stimuleren vezels de darmbeweging waardoor de ontlasting goed getransporteerd kan worden door de darmen.

Wat zijn vezelrijke voedingsmiddelen
Vezels komen alleen voor in plantaardige producten. Extra vezelrijke voedingsmiddelen zijn, volkorenproducten zoals volkorenbrood, zilvervliesrijst, volkorenpasta, maar ook ontbijtgranen als muesli en havermout. Verder bevinden vezels zich ook in fruit, noten en peulvruchten.

Voldoende vocht
Uw lichaam heeft voldoende vocht nodig om vezels goed te laten werken. Het vocht is nodig om de vezels als het ware op te zwellen. Als u onvoldoende drinkt kunt u last krijgen van verstopping, doordat de ontlasting niet soepel de darmen kan passeren.

Het advies is om dagelijks tussen de anderhalf en twee liter te drinken. Probeer dan voornamelijk ongezoete dranken te drinken zoals water, thee en koffie zonder suiker, melk en melkproducten, soep en bouillon.

Ook als u last heeft van dunne ontlasting of diarree is het goed om genoeg vezels te consumeren. De ontlasting wordt dikker doordat vezels vocht vasthouden.

Hoeveel vezels heeft u nodig?
Vrouwen hebben per dag 30 gram vezels nodig en mannen 40 gram per dag. Door gevarieerd te eten en genoeg te drinken zult u de positieve gevolgen op uw lichaam hiervan merken.

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe