Archieven

Dit zijn de gevolgen van te weinig water drinken

Dit zijn de gevolgen van te weinig water drinken 

Te weinig water drinken kan vervelende gevolgen hebben voor uw lichaam. Het kan leiden tot onevenwichtigheden in de stofwisseling, maar ook voor andere gezondheidsproblemen. Daarom wordt er aangeraden om tussen de zes en acht glazen water per dag te drinken.

1. Uitdroging van uw huid
Om uw huid gehydrateerd te houden is voldoende water drinken de beste oplossing. De elasticiteit van de huid is afhankelijk van de juiste waterbalans en daarom is het van belang om net zo veel of zelfs meer water te drinken dan u verliest. Om erachter te komen of uw huid uitgedroogd is, kunt u de volgende test uitvoeren: knijp zachtjes in een deel van de huid en kijk daarna hoe lang het duurt voordat uw huid terugkeert naar zijn normale vorm. Als uw huid langzaam terugkeert naar zijn oorspronkelijke vorm betekent het dat u uitgedroogd bent. Als de vochtbalans in uw huid goed is, keert uw huid onmiddellijk terug.

2. Constipatie
Water zorgt ervoor dat de darmen flexibel en schoon blijven en het smeert het spijsverteringsstelsel. Te weinig water drinken kan leiden tot verstopping, zure oprispingen en een slechte spijsvertering.

3. Vermoeidheid
Door onvoldoende vocht binnen te krijgen, worden uw lichaamscellen minder actief en maken ze minder energie aan. Daarom zijn mensen die last hebben van uitdroging vaak moe en slaperig. Om het vochtgehalte in uw lichaam aan te vullen kunt u naast genoeg water drinken ook groenten en fruit eten om het in balans te houden.

4. Droge mond
Symptomen van een droge mond zijn een kleverig of droog gevoel, dik speeksel, pijn of brandend gevoel in de mond of tong, barstjes in de lippen of mondhoeken, droge en ruwe tong en problemen met kauwen, het proeven of slikken van eten.

5. Hoofdpijn en duizeligheid 
Dit zijn twee belangrijke tekenen dat u onvoldoende vocht in uw lichaam heeft. Er wordt vocht aan de hersenen onttrokken, waardoor u last krijgt van hoofdpijn. Daarnaast kan uitdroging ertoe leiden dat de hersenen minder zuurstof krijgen doordat de bloeddruk daalt en hierdoor kunt u zich duizelig voelen.

6. Hoge bloeddruk
Uw organen kunnen alleen goed blijven functioneren als u genoeg water drinkt. Uw lichaam scheidt histamine uit op het moment dat er sprake is van uitdroging. Histamine is een stof die ervoor zorgt dat uw aderen en slagaders samentrekken, waardoor de bloeddruk stijgt.

7. Nierproblemen
Uw nieren zijn verantwoordelijk voor het verwijderen van gifstoffen, ureum en zout uit uw lichaam. Als uw nieren niet meer goed functioneren, kunt u last krijgen van bepaalde gezondheidsproblemen, zoals nierstenen. Om vervelende aandoeningen en chronische ziekten te voorkomen is het dus van belang om uw nieren gezond te houden.

8. Gewichtstoename
Door onvoldoende vocht in uw lichaam daalt uw bloedsuikerspiegel. Hierdoor kunt u behoefte krijgen aan snelle calorieën en u dus wat gaat eten terwijl uw lichaam eigenlijk vocht nodig heeft. Daarnaast zorgt genoeg drinken voor een snelle stofwisseling, waardoor het aantal calorieën dat u verbrandt toeneemt.

9. Gewrichts- of spierpijn
Wist u dat 80% van de gewrichten en kraakbeen bestaan uit water? Dit betekent dat als u onvoldoende water drinkt de beschermende laag tussen de botten verdwijnt waardoor uw gewrichten verzwakken en minder goed tegen een stootje kunnen.

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe