Archieven

Dit zijn de gezondheidsvoordelen van havermout

Dit zijn de gezondheidsvoordelen van havermout

Havermout is niet alleen lekker, maar het is ook nog eens voedzaam en gezond. Daarnaast is het een glutenvrije soort volkoren en bevat het belangrijke vitaminen, mineralen, vezels en antioxidanten. Het is daarnaast ook een veelzijdig graansoort. U kunt er pap van maken, maar ook verwerken in een smoothie of baksels. Bent u benieuwd naar de voordelen van havermout? Lees ze hieronder! 

1. Het helpt uw cholesterol onder controle te houden
Havermout bevat beta-glucanen, dit zijn oplosbare vezels die in de darmen veel vocht opnemen. Zo zorgt het voor een verlaagd cholesterolgehalte, verlaagd bloedsuikergehalte en insulinerespons, verhoogd gevoel van volheid en een verhoogde groei van goede bacteriën in het spijsverteringskanaal.

2. Het houdt de honger in toom
Doordat havermout een bron van oplosbare vezels is, geeft het voor een langere tijd een ‘vol’ gevoel. Daarnaast bevat het langzame koolhydraten. Hierdoor ontstaat er geen snelle piek in het bloedglucosegehalte en wordt de energie langzaam afgegeven aan het bloed.

3. Van nature glutenvrij
Zoals we eerder hebben aangegeven is havermout een glutenvrije soort volkoren. Let wel op dat haver altijd verwerkt wordt in molens en fabrieken waar ook andere glutenbevattende granen worden verwerkt of opgeslagen. Het is daarom beter om het volledig te vermijden als u echt niet tegen gluten kunt.

4. Het bevat antioxidanten
Antioxidanten zijn belangrijk om uw lichaam te beschermen tegen schade van buitenaf, of schadelijke producten die bij de stofwisseling ontstaan. Antioxidanten zitten bijna in alle ‘natuurlijke’ producten, zoals groenten, fruit en noten. In havermout zit voornamelijk polyfenolen, een antioxidant die ook voorkomt in uien, thee en rode wijn.

5. Helpt tegen constipatie
Onregelmatige stoelgang is natuurlijk te bestrijden met laxeermiddelen, maar dit zorgt weer voor andere vervelende bijwerkingen, zoals gewichtsverlies. Haver bevat zemelen die kunnen helpen bij het verlichten van constipatie. Er is uit verschillende studies gebleken dat het regelmatig eten van zemelrijke soep of dessert de klachten verminderen en er zelfs voor zorgen dat sommige mensen geen laxeermiddelen meer hoeven te gebruiken.

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe