Een depressie: oorzaken en kenmerken
Niet alleen somberheid is een teken van depressie, maar ook lichamelijke klachten als vermoeidheid en gebrek aan eetlust spelen daarbij een rol. Ook verdwijnt het plezier hebben in dingen langzamerhand.
Wat zijn de meest voorkomende klachten?
70-plussers hebben het minder vaak over somberheid en schuldgevoelens, maar meer over fysieke klachten. Denk hierbij aan vermoeidheid, gebrek aan eetlust en pijn. Doordat er minder over sombere gevoelens gesproken wordt en het meer om fysieke klachten gaat, wordt er minder snel door artsen vastgesteld dat het om een depressie gaat.
Hoe ontstaat een depressie?
De oorzaak van een depressie is per persoon afhankelijk. Biologische, sociale en psychologische factoren spelen hierbij een belangrijke rol. Het kan ontstaan door een bepaalde gebeurtenis, genetische achtergrond, maar ook persoonlijkheidsproblematiek of lichamelijke klachten. Vaak is het moeilijk om de oorspronkelijke oorzaak van een depressie te achterhalen.
Wat zijn de gevolgen?
Een depressie kan niet alleen gevolgen hebben voor de persoon in kwestie, maar ook voor de mensen in de omgeving. De relatie met zowel de partner als de kinderen kan hierdoor verstoord worden. Het kan ook leiden tot een toenemend isolement, waardoor er uiteindelijk sprake kan zijn van ziekteverzuim, verlies van werk of arbeidsongeschiktheid. Iemand met een depressie voelt zich vaak onbegrepen en vat dingen veel negatiever en persoonlijker op. Ook zien mensen uit de omgeving het vaak als zwakheid of aanstellerij, wat kan zorgen voor een beschamend gevoel.
Chronische depressie
Er zijn ook mensen die voortdurend depressief zijn. Dit komt ongeveer bij 15-20% van de mensen voor en wordt ook wel ‘chronische depressie’ genoemd. Dit wil zeggen dat de klachten al langer dan twee jaar aanhouden. Er is na een herstel vaak een grote kans op terugkerende depressie. Als dit meerdere keren gebeurd is de kans groot dat de depressie een chronische vorm aanneemt.
Voeg een reactie toe