Archieven

Een opgeruimd huis volgens de Japanse KonMari methode

Hebt u al eens van Marie Kondo Gehoord?

Zij is in Japan een beroemdheid geworden met haar KonMari methode. Zij weet als geen ander hoe het huis op een structurele en efficiënte manier opgeruimd kan worden. Gaat u binnenkort misschien een beetje kleiner wonen of bent u de rommel in huis gewoon helemaal zat? Met hulp van Aafje neemt u mee door het opruimproces van Kondo.

Marie Kondo is ervan overtuigd dat alle spullen levende objecten zijn en een ziel hebben. 

Zij helpt veel mensen met het afstand doen van spullen en deze op een overzichtelijke manier op te bergen. De eerste stap in het opruimproces van Marie Kondo is weggooien, véél weggooien. Bij kledingstukken vraagt u zich volgens haar methode af of u echt blij en gelukkig wordt van het kledingstuk. De bedoeling is dat u al uw kleding op een grote hoop legt en deze dan stuk voor stuk op die manier sorteert. De kleding waarvan u niet gelukkig wordt legt u op de stapel ‘wegdoen’. Alle kledingstukken die u uiteindelijk wel wilt bewaren, bergt u ook op volgens de KonMari methode. Alle shirtjes, truien, broeken en sokken vouwt u niet op stapels op maar bergt u staand op. Dit ziet er namelijk een stuk overzichtelijker uit. Bent u klaar met de kledingkast, dan gaat u verder met de keukenkastjes, administratie, garage etc. tot u het hele huis gehad hebt. Spullen in lades zoals flesjes en potjes worden rechtop gezet in plaats van op elkaar.

Hebt u, net als velen, moeite met het wegdoen van spullen door bijvoorbeeld emoties? Marie Kondo bergt de spullen met emotionele waarde als laatste op. Kondo is van mening dat cadeaus geen dingen zijn, maar een manier om gevoelens uit te drukken. Gevoelens bewaar je in je hart en niet in de vorm van spullen. Voel u daarom vooral niet schuldig als u dat ene beeldje weggooit dat u vijf jaar geleden van de buurvrouw hebt gekregen.

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe