Archieven

Essentiële tips voor een dementievriendelijk interieur

Mensen met dementie hebben vaak te maken met angst om te vallen, desoriëntatie en een gebrek aan zelfvertrouwen. Het is daarom belangrijk om tijdens het ontwerpen van ruimtes voor ouderen, met én zonder dementie, veiligheid en welzijn centraal te stellen. Een groot deel van mensen met dementie woont nog thuis, omdat ze vaak nog te vitaal zijn voor een ouderenzorginstelling, ondanks dat ze toch die extra ondersteuning nodig hebben. Hieronder leest u drie tips voor een dementievriendelijk interieur.

De juiste kleuren en bewust omgaan met licht(reflectie)
Een ouder iemand heeft twee tot drie keer zoveel licht nodig om duidelijk te zien. Om deze reden is het van belang duidelijke contrasten te creëren tussen vloer- en wandoppervlakten, zodat het duidelijk is waar de vloer eindigt en de wand begint. Gebruik zo min mogelijk donkere plekken en schaduwen op de vloer om verwarring te voorkomen. Hierdoor kunnen ze bijvoorbeeld het idee krijgen dat ze in een zwart gat kunnen vallen en neemt de onzekerheid toe. Het gaat om de juiste balans.

Stimuleren om voldoende te bewegen
Om zo lang mogelijk zelfstandig te wonen, is het verstandig om uw naaste te stimuleren om mobiel te blijven. Denk hierbij aan eenvoudig begaanbare, slipvrije, matte vloeren tot aan buitenruimtes met voldoende rustpunten. Een kleinere afstand tussen twee ruimtes, zoals de gang en woonkamer, maakt ook de drempel kleiner om in beweging te blijven. Als het gaat om mobiliteit, dan is veiligheid, vertrouwen en het voorkomen van angst de sleutel.

Interieurelementen die iemand onbewust in beweging brengen
Drukke prints, voornamelijk op de vloer, kunnen het best vermeden worden. Denk hierbij aan kleine steentjes of vloeren die lijken op echt gras. Dit kan namelijk zorgen voor desoriëntatie. Iemand met dementie kan hier onzeker van worden, wat in het ergste geval kan zorgen voor een val. De patronen kunnen iemand onbewust een richting insturen en hierdoor raken ze sneller de weg kwijt.

Wat u wel kan doen? Zorg voor ‘herkenning’. Door gebruik te maken van opvallende en herkenbare elementen, kan iemand met dementie simpel de weg terugvinden. In dit geval is ook een duidelijke routing erg belangrijk.

Bron: Ouderenwegwijs

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe