Archieven

Wist u dat we elke dag minstens 250 gram groenten en 200 gram fruit moeten eten? Toch komt een groot deel van Nederland er nauwelijks aan. Vooral de afgelopen tijd heeft ons geleerd hoe belangrijk het is om een gezonde leefstijl te hanteren. Daarom vindt Geef kleur door het tijd voor actie. 2021 is het jaar waarin we elke dag, elke maaltijd en elk moment kleuren met groenten en fruit. Hoe meer gezonde keuzes we tegenkomen, hoe vaker we ervoor kiezen. Het is dus belangrijk om uw omgeving te kleuren met groenten en fruit. Geef kleur door heeft een aantal tips op een rij gezet om aan de aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit te komen.

Zorg dat u niet om kleur heen kunt
Zet een fruitmand neer op tafel, wortels en paprikaatjes in de koelkast, snoeptomaten op het aanrecht of in de lunchbox. Zodra we het zien zijn we ook sneller geneigd om het te eten.

Geef kleur aan elke maaltijd
U kunt iedere dag genoeg groenten en fruit eten door het aan iedere maaltijd toe te voegen. Bijvoorbeeld wat fruit bij uw yoghurt, rauwkost bij uw omelet en in plaats van 1 soort groenten bij uw avondmaaltijd meerdere soorten toevoegen. Extra kleur is extra gezond.

Geef kleur aan het feestje
Ook als u op bezoek gaat kunt u kleur geven. Denk hierbij aan een doosje aardbeien in plaats van een fles wijn. Bent u uitgenodigd voor een buurtbarbecue of gaat u gezellig picknicken? Vergeet dan niet de salade en neem wat groenten mee om te grillen.

Trakteer met kleur
Bent u jarig of heeft u iets anders te vieren? Verras uw familie en vrienden met aardbeien gedipt in chocolade of maak een kleurrijke schaal met snoepgroenten en gezonde en lekkere dips, zoals hummus.

Vraag om kleur
Komt u regelmatig op een plek waar u kleur mist? Kaart het aan en vraag of ze de koekjes willen vervangen voor groenten en fruit.

Combineer alle kleuren
Het is niet alleen leuk om verschillende kleuren op uw bord te hebben, maar het is ook erg gezond. Probeer zoveel mogelijk diverse kleuren te eten, zodat u zeker weet dat u gezond bezig bent.

Haal alles uit kleur
Bij een duurzamer eetpatroon mogen groenten en fruit niet missen. Heeft u restjes over? Gooi het niet weg, maar maak er een kleurrijke soep of pastasaus van en vries het fruit in voor een smoothie.

Geef kleur is een initiatief dat is opgezet door Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) en Food Cabinet in het kader van het internationaal VN-jaar van Groenten en Fruit.

Bron: Geef kleur door

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe