Archieven

Geen corona? De E-nose geeft in enkele seconden uitsluitsel

Geen corona? De E-nose geeft in enkele seconden uitsluitsel

Even blazen en gelijk de uitslag krijgen van een negatieve coronatest. Binnenkort wordt de Electronic Nose (E-nose) door de GGD ingezet om coronavirus-infecties uit te sluiten. Uit onderzoek van de GGD Amsterdam, Franciscus Gasthuis & Vlietland en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is het volgende gebleken: van alle mensen die zich laten testen, kan het apparaat een coronabesmetting in drie kwart van de gevallen met zekerheid uitsluiten. Het apparaat is al langere tijd in ontwikkeling. De E-nose werd voor de uitbraak van het coronavirus al gebruikt om longaandoeningen op te sporen.

Hoe werkt het?
Het apparaat detecteert deeltjes in lucht die mensen uitademen. De lucht die uitgeademd wordt door zieke mensen is namelijk anders dan die van gezonde mensen. De E-nose meet hele kleine deeltjes die vrijkomen als mensen uitademen. Geert Groeneveld, internist-infectieloog bij de afdeling Interne Geneeskunde van het LUMC legt uit: ‘De E-nose analyseert deze samenstelling en stelt na een correctie van de omgevingslucht vast of iemand een bepaalde ziekte heeft of niet’.

Ruim 1800 patiënten zijn getest met de SpiroNose in de teststraat van de GGD Amsterdam. Zoals eerder aangegeven kon bij ongeveer driekwart van de mensen direct vastgesteld worden dat er geen sprake was van een coronabesmetting. Bij ongeveer een kwart van de mensen kon de E-nose de aanwezigheid van het virus niet uitsluiten, waardoor zij nog een aanvullende test moesten doen.

Minder vervelend en snellere uitslag
Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) heeft inmiddels honderden apparaten besteld, die in eerste instantie ingezet zullen worden in de teststraten van de GGD. De test biedt niet in alle gevallen zekerheid, maar moet als een screeningsinstrument kostbare tijdswinst opleveren. In plaats van enkele dagen te moeten wachten voor de uitslag, geeft de SpiroNose binnen enkele seconden uitsluitsel. Hierdoor hoeven mensen niet in quarantaine en is de test veel minder vervelend dan de swab. Het is dus een mooie en belangrijke aanvulling op de testen die momenteel beschikbaar zijn.

Bron: LUMC

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe