Archieven

Heeft u al gehoord van de Swedish Death cleaning?

Heeft u al gehoord van de Swedish Death cleaning?

De naam klinkt misschien een beetje akelig, maar dat is deze opruimmethode helemaal niet. De Zweedse schrijfster Margareta Magnusson schreef een boek over deze methode kort nadat haar ouders overleden. De essentie van de Swedish Death cleaning is om eerder te beginnen met spullen opruimen. De druk op nabestaanden wordt minder groot door vroegtijdig en regelmatig spullen op te ruimen. Ook is het een mooie manier om weer een blik te werpen op alle mooie herinneringen. Wij leggen u in het kort uit hoe deze methode werkt.

Wanneer moet u starten?
Eigenlijk is elke leeftijd een goede leeftijd om te starten met deze methode. We verzamelen in ons leven heel veel spullen. Vaak is het ook zo wanneer u ouder wordt ook kleiner gaat wonen. Daarom is het alvast een goed idee om op tijd de essentiële spullen uit te zoeken. Een prettige leefomgeving is erg belangrijk en door minder spullen creëert u een gevoel van ruimte en stilte.

Maak een document
Het vastleggen van zaken neemt al heel wat zorgen weg bij u en uw naaste. Denk bijvoorbeeld aan een overzicht van al uw spullen en waar ze verborgen zijn. Zorg ervoor dat uw spullen overzichtelijk opgeborgen zijn.

Wat is de beste manier?
Start niet met het opruimen van spullen met een emotionele waarde, maar begin bijvoorbeeld met uw kledingkast. Ga goed na of een item echt belangrijk is en wie u er gelukkig mee maakt. Doe hetzelfde met de keuken, badkamer en andere ruimtes in uw woning. Ga daarna verder met de spullen waaraan u gehecht bent. De waardevolle spullen kunt u natuurlijk altijd aan iemand cadeau geven of verkopen.

Waarom wilt u dingen bewaren?
Vraag uzelf af waarom u dingen bewaart. Dit is belangrijk om te weten, want vaak bewaren we dingen omdat we het zonde vinden om het weg te gooien of omdat er goede herinneringen aan zitten. Bedenk wel dat herinneringen altijd levend zullen blijven, ook zonder een bepaald item.

Wat is nu de essentie van deze methode? Leer spullen weggooien en neem hier de tijd voor. Vraag uzelf altijd af waarom u iets wil bewaren en probeer het regelmatig te doen!

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe