Archieven

Het belang van digitale dagbesteding (ook ná corona)

De dagbesteding voor ouderen is na de eerste lockdown weer deels geopend. Maar niet iedereen kan of wil daaraan deelnemen. Bijvoorbeeld vanwege de anderhalve meter of in verband met het risico op het coronavirus. Daarom heeft Aafje aan Vilans gevraagd de mogelijkheden te verkennen voor digitale dagbesteding als alternatief voor of als aanvulling op fysieke dagbesteding.

Dagbesteding is erg belangrijk, omdat het zorgt voor dagritme, structuur, ontmoeting, bewegen, het trainen van het geheugen, persoonlijke ontwikkeling en zingeving. Daarnaast dient het ook als respijtzorg voor partners, ouders of verzorgers. Het wegvallen van dagbesteding kan negatieve gevolgen hebben. Ouderen kunnen hierdoor meer behoefte hebben aan extra ondersteuning en er is een grotere kans op (versnelde) opname in een zorginstelling.

Digitale dagbesteding is niet alleen een tijdelijke oplossing voor het wegvallen van fysieke dagbesteding, maar ook als aanvulling of als alternatief. Voor sommige ouderen is fysieke dagbesteding geen optie door bijvoorbeeld lichamelijke klachten.

Aafje deed op kleine schaal ervaring op met het uitproberen van digitale dagbesteding bij mensen met lichte geheugenproblematiek. Meer hierover kunt u lezen in deze publicatie.

Bron: Vilans 

 

 

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe