Archieven

Het kwartet van geluk: wat is het?

Het kwartet van geluk: wat is het?

Serotonine, dopamine, oxytocine en endorfine zijn stoffen die ons een aangenaam gevoel van warmte geven. Ieder persoon kan door middel van specifiek gedrag zijn geluk oproepen, omdat het een subjectief gevoel is. Bij het kwartet van geluk draait het niet om de hoeveelheid geld die u heeft, uw sociale status of uw baan. Bent u benieuwd hoe u op een eenvoudige manier gelukkig kunt worden? Wij leggen het uit!

Serotonine
Dit is een stof die de stemming, slaap, voedselinname en bepaalde cognitieve processen reguleert. U voelt zich gelukkig, tevreden en positief als de hoeveelheid serotonine in uw zenuwstel in evenwicht is. Wanneer dit stofje ontbreekt in uw lichaam kunt u een depressief of verdrietig gevoel ervaren.

Dopamine
Dopamine werkt wanneer we iets krijgen wat we willen. Denk hierbij aan een doel, om iets te eten wat we lekker vinden of door iets te kopen wat we al heel lang op het oog hebben. Als het dopamine-gehalte laag is in uw lichaam kunt u een ontmoedigend gevoel hebben en is plezier hebben moeilijk.

Oxytocine
Dit hormoon komt vrij via sociaal contact. Dit gevoel kunnen we krijgen bij ons partner, vrienden en familie. Het gaat hier dus voornamelijk om emotionele banden.

Endorfine
Dit is een natuurlijk hormoon wat wordt aangemaakt door het menselijk lichamelijk en niet ontstaat door externe factoren. Eén van de functies van endorfine is dat het werkt als een natuurlijke pijnstiller. Dit gevoel kunt u bijvoorbeeld krijgen na een training.

Het kwartet van geluk vergroten
U kunt het kwartet van geluk op een natuurlijke wijze vergroten door de volgende stappen, namelijk: blootstelling aan zonlicht, leuke plekken bezoeken, denken aan toekomstige doelen en gelukkige herinneringen en vooral genoeg bewegen!

Oftewel, u kunt uw eigen geluk bepalen!

Bron: Gezonder Leven 

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe