Een praktijkondersteuner is altijd aanwezig in de praktijk van uw eigen huisarts en neemt werk van de arts uit handen. U kunt bij de praktijkondersteuner terecht voor zowel lichamelijke als psychische klachten. De praktijkondersteuner, ook wel POH genoemd, vervangt de huisarts niet. De huisarts blijft eindverantwoordelijk voor behandeling en het voorschrijven van medicatie. Een praktijkondersteuner is ook geen doktersassistent. Meestal zijn er in een huisartsenpraktijk twee praktijkondersteuners werkzaam. Een waar u terecht kunt voor lichamelijke klachten en een praktijkondersteuner die u helpt bij psychische klachten.
Praktijkondersteuner somatiek
Voor lichamelijke klachten kunt u, vaak na doorverwijzing van de huisarts, een afspraak maken via de assistente met de praktijkondersteuner somatiek. Deze begeleidt, ondersteunt en geeft u advies bij chronische aandoeningen, zoals longziekten, hart-en vaatziekten of diabetes. De praktijkondersteuner meet de bloeddruk en bloedwaardes en begeleidt u bij het gebruik van medicijnen.
Praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg
Bij psychische klachten kunt u terecht bij de praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg. Samen bespreekt u de klachten en waar u tegenaan loopt in uw leven. Door de vragen die de POH stelt in het gesprek, zorgt hij of zij ervoor dat u nieuwe inzichten krijgt. Vervolgens kunt u hier zelf mee aan de slag. Als een gesprek met de POH niet het gewenste effect heeft, dan kan zij u doorverwijzen naar een psycholoog. Voordat u bij de praktijkondersteuner terecht kunt heeft u eerst een afspraak met de huisarts.
Praktijkondersteuner ouderenzorg
Soms is er in een praktijk ook een praktijkondersteuner ouderenzorg aanwezig. Deze is er speciaal voor mensen van 75 jaar en ouder. Deze POH komt eventueel bij u op huisbezoek en samen bespreekt u hoe het met u gaat en welke hulp en ondersteuning u nodig heeft om zo fijn mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen. Indien u zorg nodig heeft dan helpt de POH u met het regelen daarvan. Als uw praktijk een POH ouderenzorg heeft, dan kunt u daar via de assistente een afspraak mee maken.
Een praktijkondersteuner heeft vaak meer tijd voor u dan een huisarts waardoor u dieper op de zaken in kan gaan. Maar de huisarts blijft verantwoordelijk, de praktijkondersteuner moet altijd overleggen met de huisarts. Afspraken met de praktijkondersteuner worden vergoed uit de basisverzekering en kosten geen eigen risico of eigen bijdrage.
Bron: Ikwoonleefzorg.nl
Voeg een reactie toe