Archieven

Hoe een tablet dementerenden kan helpen

Veel mensen beleven veel plezier aan een tablet. Zowel jong als oud. Maar ook voor mensen met dementie is een tablet een fijne uitkomst. Via de tablet kunnen zij op een gemakkelijke manier contact maken en houden met anderen en bezig zijn met hun interesses zoals een spelletje spelen of een puzzel maken. Wij leggen u uit op welke manieren een tablet gebruikt kan worden door dementerenden.

Eenzaamheid
 “Iedereen kent de tablet natuurlijk van beeldbellen via Skype of Facetime. Dat is ook een heel belangrijke toepassing voor mensen met dementie, want voor hen is eenzaamheid vaak een probleem,” zegt wetenschapper David Neal. “Ten tweede helpt de tablet om betekenisvol bezig te zijn. Hoe, dat verschilt van persoon tot persoon. De één houdt bijvoorbeeld van geschiedenis, de ander van natuur. Voor iedereen is er wel een interessante app te vinden. Ten slotte kun je tablets inzetten om te helpen bij de dagindeling. Iemand die op een tablet kan zien wat hij of zij moet doen op een dag, kan beter voor zichzelf zorgen.”

De juiste apps
Een tablet zit eigenlijk tussen een laptop en een smartphone in. Het heeft geen toetsenbord en een muis zoals een computer, maar is groter dan een smartphone. Er zijn speciale tablets op de markt gebracht voor senioren met grote en duidelijke knoppen en kleuren en een stuk minder opties. Een voorbeeld hiervan is de Simtab. De ene persoon zal eerder leren omgaan met een tablet dan een ander. Met een beetje oefening en het gebruiken van de juiste apps leert ook iemand met dementie al snel om te gaan met een tablet. Een goed begin is het toepassen van apps die in het interessegebied van de gebruiker liggen, zoals een puzzel of woordspel. Daarnaast is beeldbellen via Skype of Facetime met familie vrijwel voor iedereen leuk én het werkt motiverend om te tablet te gebruiken.

De tablet is ook een heel fijn medium om herinneringen op te halen. Beelden en muziek maken veel los bij mensen met dementie. De app ‘Dementie en herinneringen’ is zoals de naam al verklapt speciaal gericht op dementerenden. In de app kunnen foto’s, videomateriaal en geluidsfragmenten afgespeeld worden uit een zelfgekozen tijdperk.

Bron: Ikwoonleefzorg.nl

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe