Archieven

Hoe gaat het eraan toe achter de schermen bij Heel Holland bakt

Kijkt u Heel Holland bakt?

In dit programma dat iedere zondagavond om 20.20 uur wordt uitgezonden op NPO 1 wordt er op zoek gegaan naar Nederlands meest getalenteerde thuisbakker. Een professionele jury beoordeelt de bakfanaten op alle disciplines binnen de bakkerswereld; van meringue tot appeltaart, van brood tot hartige taart. Als u een vaste kijker van het populaire programma bent, dan vraagt u zich vast wel eens af wat er na het bakken wordt gedaan met de taarten of wie de afwas doet? Met hulp van Aafje beantwoord enkele van de veelgestelde vragen.

1.Heel Holland bakt wordt in de winter uitgezonden. Waarom worden de afleveringen dan ook niet in de winter opgenomen?
De afleveringen van Heel Holland bakt worden opgenomen in een grote tent die buiten opgezet is. U kunt u vast wel voorstellen dat het buiten bakken in de kou niet zo’n goed idee is. Gedetailleerde taarten maken met handschoenen aan werkt een stuk lastiger. En om nou een heater op te hangen in een tent waar taarten worden gebakken is ook niet heel handig.

2. Waarom dragen de bakkers geen haarnetje voor de hygiëne?
Al lijken de bakkers in het programma professionele bakkers, ze zijn het niet. De deelnemers zijn thuisbakkers en bakken als hobby. Thuis bakt over het algemeen ook niemand met een haarnetje op. De omstandigheden in de Heel Holland Bakt tent zijn anders dan in een professionele keuken. En daarbij worden de taarten ook niet verkocht, helaas.

3. Wat wordt er met de taarten gedaan de jurering?
Uiteraard worden de taarten na het jurycommentaar niet weggegooid, dat zou hartstikke zonde zijn. Met veel liefde en bloed zweet en tranen zijn de taarten gemaakt. Nadat de opnames zijn afgelopen worden de taarten door de kandidaten, cameramensen, regisseur en overig publiek heerlijk opgegeten. Als er hierna nog steeds taart overblijft, wat niet vaak het geval is, wordt dat door de liefhebbers mee naar huis genomen.

4. Hoe lang duurt een opname?
Een draaidag van Heel Holland Bakt duurt erg lang van ’s-Ochtends vroeg tot laat in de avond. Daarom is het vaak al donker buiten als het jurycommentaar wordt gegeven. Aan het begin van de opname moeten de ingrediënten klaargezet worden. Dan begint het bakken, de jury moet beoordelen en tussendoor moet er veel gewacht worden! Zo worden er van ieder baksel per deelnemen een close-up filmpje gemaakt. Alle taarten worden stuk voor stuk op een plateau gezet dat langzaam ronddraait zodat u als kijker een mooi volledig beeld van de taart krijgt. Dit moet wel eens opnieuw gedaan worden. Alleen het maken van dit soort shots duren erg lang.

5. Weten de deelnemers al van tevoren wat ze gaan maken?
Het team van Heel Holland Bakt zorgt ervoor dat alle ingrediënten voldoende aanwezig zijn voordat de bakkers aan de slag gaan. De deelnemers weten van tevoren wel wat de signatuuropdracht en wat de opdracht van het spektakelstuk zijn. Maar wat de technische opdracht is horen ze pas net van tevoren.

6. Waarom wordt er niet vaker glutenvrij, veganistisch, suikervrij of lactosevrij gebakken?
Aan de deelnemers is het de keuze hoe ze de opdrachten vervullen. De bakkers zijn er vrij in om ervoor te kiezen om bijvoorbeeld glutenvrij te bakken. Het bakken in deze vormen vergt wel een hoop meer ervaring en andere technieken. Daarom kiezen ze over het algemeen voor de makkelijkere weg. In het huidige seizoen is er wel een deelnemer die een vegan citroen meringue taart heeft gemaakt.

7. Hoe worden de namen van de taarten en andere baksels verzonnen?
De namen van de taarten worden door de deelnemers zelf gegeven.

8. Kan ik mij ook aanmelden voor het programma?
Dat kan zeker! Houdt u van bakken en bent u er ook goed in? Dan kunt u zichzelf hier opgeven om mee te doen als bakker in het programma.

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe