Naarmate de online wereld zich steeds meer uitbreidt, weten criminelen ook die weg te vinden.
Door het versturen van e-mails en het plegen van telefoontjes en whatsapp berichten proberen zij u over te halen om geld te storten naar een rekening. Dit gaat vaak op een zeer brutale en slinkse manier. U moet hier erg alert op zijn, maar u hoeft niet bang te zijn om gebruik te maken van het internet! Op de website van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid staan een aantal tips om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van deze manier van oplichting.
Tip 1: Controleer eerst goed op welke link u klikt
‘Eerst checken, dan klikken!’ is de slogan in de voorlichtingscampagne van de Rijksoverheid. Een e-mail met daarin een link naar een pagina waar u uw gegevens achterlaat is een manier die veel wordt gebruikt om u geld afhandig te maken. Deze e-mail lijkt heel erg op de e-mails die u normaal gesproken ontvangt van bijvoorbeeld uw bank. Deze manier van fraude heet Phishing. Twijfelt u over de echtheid van de mail? Moet u bijvoorbeeld snel reageren of maakt u kans op een prijs? Neem dan altijd contact op met het bedrijf van waaruit deze mail wordt verstuurd. Zij kunnen u bevestiging geven of ontkennen. Let er dan wel op dat u niet de gegevens uit de ontvangen mail belt.
Tip 2: Geef nooit uw inlog of wachtwoord
Een bank, internet- en televisieprovider of andere organisaties vragen per mail of telefonisch nooit om uw inlogcode of wachtwoord. Als dit toch aan u wordt gevraagd, werk hier dan niet aan mee en verwijder de mail meteen. Ook al ziet de e-mail er hartstikke echt uit met een logo en persoonlijke aanspreekvorm, organisaties doen dit nooit!
Tip 3: Let op de afzender
Een fraudemail kan heel echt en betrouwbaar overkomen. Zo is bijvoorbeeld het logo, de naam van de webwinkel of organisatie en het kleurgebruik precies hetzelfde. Aan het e-mailadres van de afzender kunt u vaak zien dat het niet helemaal zuivere koffie is. Het e-mailadres van de afzender is vaak onnodig lang met veel streepjes, cijfers en termen erin. Twijfelt u aan de echtheid van de afzender? Verwijder de mail en neem contact op met het bedrijf waar de e-mail vandaan zou moeten komen.
Tip 4: Let op de aanspreekvorm
Fraudeurs gebruiken in hun aanhef vaak dubbele vormen, zoals ‘geachte heer/mevrouw’ of juist een algemene aanspreekvorm als ‘beste klant’. Blijf dan alert. Een bedrijf dat u daadwerkelijk een e-mail stuurt gebruikt niet beide aanspreekvormen, maar spreekt u vaak aan met uw achternaam.
Tip 5: Let op het taalgebruik
Criminelen letten tegenwoordig erg op het taalgebruik en spelfouten. Dit is vaak moeilijk te onderscheiden van echte e-mails. Blijf er toch alert op of u gekke dingen of raar geformuleerde zinnen tegenkomt. U kunt bijvoorbeeld een echte brief van het bedrijf ernaast leggen als vergelijkingsmateriaal.
Tip 6: Let op linkjes
Door bijlages in de fraudemail mee te sturen proberen criminelen uw gegevens te achterhalen. Let goed op de bestandsvorm van deze bijlage. Een zip-bestand waarin uw facturen zouden staan is altijd verdacht. Deze bestanden worden namelijk nooit op deze manier verstuurd.
Tip 7: Let op als er telefonisch wordt gevraagd naar uw gegevens
Criminelen hebben vaak het lef om u op te bellen en zich voor te doen als een medewerker van een organisatie die bij u bekend is. Ze vertellen u dan dat bijvoorbeeld uw rekening of account is geblokkeerd en dat ze daarom uw gegevens nodig hebben. Geef hierbij uw persoonlijke gegevens nooit af. Laat u ook niet ompraten of intimideren. Hang dan de telefoon op en bel zelf het bedrijf op om na te gaan of ze u echt gebeld hebben.
Tip 8: Maak nooit zomaar geld over
De laatste tijd is fraude via whatsapp regelmatig in het nieuws. Criminelen doen zich voor als een familielid van u. In een whatsapp gesprek vertellen zij dat bijvoorbeeld hun pinpas gestolen is en dat er geld overgemaakt moet worden. Daarbij de vraag of u dat even kan doen en dat het later terugbetaald wordt. Doe dit nooit zonder deze persoon daadwerkelijk gesproken te hebben!
Bron: https://hetccv.nl/
Voeg een reactie toe