Archieven

Hoe houdt u ongewenste katten uit de tuin

Katten kunnen zeer gezellige en vriendelijke dieren zijn. Maar helaas kunt u ook veel overlast ondervinden van de buurkatten in uw tuin.

Zo kunnen ze uw tuin uitgekozen hebben om daar hun behoeften te doen en uw mooie gazon daarbij om te woelen. Logisch dat deze katten niet welkom zijn in uw tuin. Hoe weert u katten op een diervriendelijke manier? Wij geven u tips.

1. Geef katten zo min mogelijk ruimte
Zet uw tuin vol met planten zodat katten geen plekje kunnen vinden om te poepen of te plassen. Katten doen hun behoeften namelijk het liefst op een kale plek. Als ze hun drollen niet kunnen begraven in uw tuin, zullen ze een ander plekje gaan zoeken. En als u dan toch planten in de tuin gaat plaatsen, kies dan voor planten met een geur die katten niet fijn vinden. Voorbeelden hiervan zijn Wijnruit, Kattenschrik, Wormkruid, Geranium, Munt of Lavendel. Tevens houden katten ook niet van de geur van citroen. U kunt er ook voor kiezen om kogeldistel in uw tuin neer te zetten op plekken waar de kat vaak poept. Katten houden namelijk niet van stekels.

2. Plant geen Nepeta
Deze paarse plant wordt ook wel kattenkruid genoemd. Katten zijn helemaal verliefd op deze plant en komen hier dus juist op af. Als u geen katten in uw tuin wilt, plant deze dan vooral niet.

3. Strooi korrels of vloeistof
Bij vrijwel ieder tuincentrum kunt u korrels of vloeistof aanschaffen dat katten uit de tuin houdt. Deze korrels verspreiden namelijk een geur die katten vreselijk vinden. Koop uitsluitend milieu- en diervriendelijke korrels. U wilt natuurlijk ook geen katten vergiftigen. Let er op dat u het strooien van de korrels herhaald als het heeft geregend.

4. Huis- tuin en keukenmiddeltjes
Zoals we eerder al noemden, houden katten niet van de geur van citroen. Bewaar daarom de schillen van citroen en leg deze op plekken waar de katten in uw tuin komen. Net als citroen houden katten ook niet van peper, knoflook en koffiedik. Peper en knoflook hebben een scherpe geur waar de gevoelige neus van de kat niet goed tegen kan. Terwijl koffiedik juist een structuur heeft dat niet prettig is voor de katten. Én koffiedik weert ook nog eens slakken uit de tuin, het proberen waard dus.

5. Satéstokjes, gaas of cacaodoppen
Plaats meerdere satéstokjes in de grond, dit schrikt katten af. Ook het ingraven van kippengaas vlak onder de grond kan helpen voorkomen dat de kat daar zijn behoeften doet. Door het gaas kan de kat niet goed graven waardoor hij een ander plekje uit zal kiezen. Katten kunnen niet tegen de geur en de structuur van cacaodoppen. Strooi dit op de open plekken in uw tuin en de kat zal uw tuin niet meer als kattenbak gebruiken.

6. Water en geluid
Ziet u een ongewenste kat in de tuin. Sproei deze dan nat met een plantenspuit of met een zachte straal van de tuinslang. Over het algemeen haten katten water. Er zijn ook speciale sproeiers met sensoren te koop die u kunt plaatsen. Net als water houden katten ook niet van hoge tonen.

7. Heeft u alles geprobeerd?
Als laatste optie kunt u zich misschien er maar het beste bij neerleggen dat de kat van de buren uw tuin uitkiest als kattenbak. U kunt een aangenaam hoekje creëren voor de kat waar u er het minste last van heeft.

Bron: Milieu Centraal

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe