Archieven

Hoe reageert u op iemand met dementie?

Dementie is een heel vervelende ziekte en roept niet alleen bij dementerenden veel vragen en verwarring op. Als u zorgt voor iemand met dementie dan bent u vast al eens tegen bepaalde situaties aangelopen waarin u niet wist waar u goed aan deed. U wilt uw naaste geen beperkingen opleggen, maar hem of haar wel beschermen. Wij hebben een aantal situaties geschetst met daaronder de beste manier hoe te reageren.

Mijn moeder vergeet altijd haar sleutels en sluit zichzelf buiten.
Een eerste kernmerk van dementie is het vergeten of kwijtraken van spullen. Soms kan dit voor heel vervelende situaties zorgen, als iemand bijvoorbeeld het huis niet meer in kan. U kunt ter voorkoming geheugensteuntjes bij de voordeur ophangen. Of u bevestigt een reservesleutel in de jas zodat de sleutel altijd mee de deur uitgaat.

Mijn vader heeft een nieuwe afstandsbediening en weet niet hoe deze werkt.
Een nieuw apparaat in huis zorgt voor dementerenden altijd voor verwarring. Vaak is een nieuw apparaat een stuk moderner met meer opties dan de vorige. Mensen met dementie houden zich vaak vast aan een duidelijke instructie. Maak een handleiding en plak de knoppen die niet nodig zijn af met tape en markeer de knoppen die ze wel nodig heeft. Er bestaan ook speciale afstandsbedieningen met extra grote en duidelijke knoppen.

Mijn dementerende tante wandelt graag, maar raakt de weg vaak kwijt.
Het is ontzettend vervelend om u continu zorgen te maken wanneer uw naaste een blokje omgaat. U kunt uw tante helpen door een vaste route aan te leren waarbij u samen vaste herkenningspunten opnoemt. U kunt uw tante altijd een briefje of kaartje meegeven in haar jas- of broekzak met daarop uw contactgegevens. Wilt u vanaf afstand in de gaten houden waar zij is tijdens het wandelen dan kunt u haar ook een horloge omdoen met een gps tracker.

Mijn moeder wilt niet naar de dagbesteding.
Als uw moeder dementeert maar ook heldere besefmomenten heeft kan het brengen naar een dagbesteding veel verzet oproepen. Dwing uw moeder nooit om naar de dagbesteding te gaan. Neem samen eens een kijkje, praat over de leuke en positieve dingen en gebruik een ander woord voor dagbesteding zoals de soos of de club.

Ik kom wel eens bij mijn buurvrouw en zie dan dat haar voorraadkast vol ligt met bedorven voedsel.
Bespreek op een rustige manier dat dit het geval is en stel voor om de kast samen op te ruimen en de spullen die over de datum zijn weg te gooien. Is dit geen optie, vervang dan iedere keer wat voedsel voor verse producten. Zo valt het haar waarschijnlijk niet op en loopt zij geen risico om ziek te worden.

Mijn vader is dementerend en gedraagt zich soms niet gepast in gezelschap.
Impulsief en ongeremd gedrag horen bij de ziekte dementie. Een voorbeeld van zulk gedrag is het verstoren van een verjaardag door ineens luid te gaan praten of het maken van ongepaste opmerkingen tegen vreemden. Uw vader corrigeren in zo’n situatie helpt niet. Bedenk uzelf goed dat dit bij de ziekte hoort en dat het niet bewust gebeurt. U hoeft uzelf niet te verontschuldigen naar anderen, maar maak wel duidelijk dat uw vader dementerend is. En daarbij helpt humor altijd in ongemakkelijke situaties.

Bron: ikwoonleefzorg.nl

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe