Archieven

Langer thuis wonen met leefstijlmonitoring

Langer thuis wonen met leefstijlmonitoring

Niks is fijner dan oud worden in een vertrouwde omgeving, ook als u dementie krijgt. Met leefstijlmonitoring kunnen zorgverleners, familie of vrienden een oogje in het zeil houden, zonder camera’s. Door slimme sensoren in het huis krijgt uw mantelzorger inzicht over uw dagelijkse leefpatroon. Dankzij dit systeem kan uw mantelzorger veranderingen in het activiteitenpatroon vaststellen door het volgen van wat u doet. Bijvoorbeeld als u ’s nachts gaat dwalen.

Hoe werkt leefstijlmonitoring?
Zoals eerder aangegeven worden er sensoren in het huis geplaatst en worden er dus geen camera’s gebruikt. De sensoren meten bijvoorbeeld of u in de slaapkamer bent geweest, het toilet hebt gebruikt of dat u naar buiten bent gegaan. Om uw leefpatroon goed in kaart te brengen is het belangrijk om te weten dat deze vorm van leefstijlmonitoring alleen werkt als u alleen woont. Een klein huisdier zou nog kunnen.

Een andere vorm van leefstijlmonitoring is met sensors in een slim horloge die uw slaapgedrag, bewegingen en activiteiten meet. Het systeem registreert dit en meldt ook opvallende veranderingen in het dagelijkse leefpatroon. Deze gegevens worden alleen gestuurd naar mensen waaraan u toestemming heeft gegeven, zoals uw mantelzorger(s) en zorgverlener(s). Dankzij dit systeem kunnen zij minder stress ervaren, omdat ze op afstand een beeld van de huidige situatie krijgen en dat stelt ze gerust.

Voor wie is leefstijlmonitoring geschikt?
Dit systeem is geschikt voor mensen met beginnende dementie of een lichte beperking, omdat veranderingen in het leefpatroon aanwijzingen kunnen zijn van risicovolle achteruitgang. Zo kan uw mantelzorger het zien als u bijvoorbeeld slechter gaat eten, uw slaapritme aan het veranderen is, maar ook of u door de woning dwaalt. Dit zijn veranderingen die in eerste instantie niet snel opvallen, maar doordat het systeem dit dagelijks registreert is uw omgeving hier sneller bewust van. Hierdoor kunnen er op tijd maatregelen genomen worden.

Bekijk deze video van ZonMw over het gebruik van leefstijlmonitoring bij ZZG zorggroep Nijmegen en omgeving.

Bron: Zorg voor Beter, Zorg van Nu

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe