Archieven

Leeftijdsdiscriminatie. Hoe gaat u daarmee om?

Wie iemand ongelijk behandelt enkel omwille van zijn leeftijd, maakt zich schuldig aan leeftijdsdiscriminatie.

Misschien heeft u het zelf al eens meegemaakt, discriminatie vanwege uw leeftijd. Bijvoorbeeld doordat uw zorgpremie werd verhoogd nadat u 65 bent geworden. Of werd u geweigerd een auto te huren, bent u afgewezen na een sollicitatie of kwam u daar zelfs niet eens voor in aanmerkingen. Er zijn legio voorbeelden van deze vorm van discriminatie.

 

Maar leeftijdsdiscriminatie kan ook op andere manieren. Betutteling bijvoorbeeld of een blik vol medelijden kunnen voor u ook voelen als een vorm van discriminatie. Uit onderzoek van SeniorenNet is gebleken dat 1 op de 7 ouderen boven de vijftig al eens last heeft gehad van discriminatie op basis van leeftijd.

Als vergrijzing in beeld komt heeft het overheersende beeld een negatieve lading. Alle senioren worden over een kam geschoren, zittend achter de geraniums. Dit is natuurlijk een verkeerd beeld. Er zijn genoeg senioren die nog actief en fit zijn en volledig meedraaien in de maatschappij. De senioren van deze huidige tijd zijn niet zoals de ouderen van vroeger. Tegenwoordig zijn senioren kritischer, mondiger, actiever en hoger opgeleid. Dit blijft ook zo groeien.

Komt u toch in een situatie terecht waarin u vindt dat iemand anders twijfelt aan uw kennis of vaardigheden puur omdat u ouder bent. Laat u dan niet zomaar aan de kant schuiven, maar kom op voor uzelf. Wij geven u een aantal tips hoe u dit het beste kunt doen zonder iemand te beledigen.

1. Blijf kalm en vriendelijk

Ga niet meteen in de tegenaanval wanneer iemand u verkeerd inschat. De persoon wilt u in een zogenaamd hokje stoppen, maar u weet zelf wel beter. Blijf rustig en beantwoord met een glimlach. Wie weet komt de andere persoon tot bezinning en verandert van houding.

2. Bedank

Krijgt u kritiek of een opmerking met betrekking tot uw leeftijd over u heen, vestig dan de aandacht hierop door hiervoor te bedanken. De persoon in kwestie wordt hiermee in verlegenheid gebracht. U kunt zelfs ook aangeven dat u het jammer vindt dat hij of zij zo over u denkt.

3. Verontschuldig

Dit gaat misschien volledig tegen uw principes in, maar verontschuldig u bijvoorbeeld doordat u niet hard en duidelijk genoeg zou praten. Of dat u in de weg zou staan. Door ook weer op deze manier de nadruk te leggen op dit negatieve gedrag, wordt de persoon erop gewezen dat zijn of haar houding erg respectloos is.

3. Neem het niet persoonlijk

De persoon met wie u onenigheid heeft, denkt in hokjes. Zijn opvattingen hebben niks met u persoonlijk te maken. Vat zijn of haar gedrag dan ook niet persoonlijk op en laat het uw dag niet verpesten.

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe