Archieven

Let op! Dit zijn de meest voorkomende oplichtingtrucs via Marktplaats

Bent u van plan iets te kopen of verkopen via Marktplaats? Wees dan alert en zorg dat u geen slachtoffer wordt van oplichting. Om dit te voorkomen zetten wij voor u de meest voorkomende oplichtingtrucs op een rij.

Verkoper woont afgelegen
De verkoper biedt de optie ‘Verzenden of ophalen’ aan in zijn advertentie. Er is een behoorlijke afstand tussen u en de verkoper. Denk hierbij aan een locatie zoals het Waddeneiland, dat alleen met de boot te bereiken is. De makkelijkste optie is om er dan toch voor te kiezen om het pakketje te laten verzenden. Uiteindelijk komt het pakketje natuurlijk nooit aan en de ‘verkoper’ heeft alsnog zijn geld. De oplichters zullen voornamelijk reageren op bieders die ver wonen van hun eigen ‘woonplaats’.

Tikkie (betaalverzoek)
Een andere vorm is het aftroggelen van inloggegevens voor bankrekeningen via bijvoorbeeld een tikkie. De ‘koper’ vraagt of u een Tikkie-betaling of creditcardbetaling van 1 cent wil overmaken via een linkje in WhatsApp. Op deze manier willen ze kijken of u te vertrouwen bent en of uw betaalgegevens kloppen. Helaas gaat het dan om een nagemaakte Tikkie-website of creditcardbetaalomgeving. Hierdoor kunnen uw betaalgegevens bij de verkeerde mensen terecht komen. Oplichters kunnen via uw rekening bestellingen plaatsen of hebben zelfs toegang tot uw bankrekening.

Identiteitsfraude
Vraagt de verkoper om een foto van uw identiteitsbewijs, bankafschrift of bankpas? Stuur hier nooit een foto van! Ook niet als de andere partij zelf eerst een kopie stuurt. Ze vragen hiernaar om zogenaamd te controleren of u wel betrouwbaar bent.

Nep-sms’jes bij Gelijk Oversteken Services (GOS)
Marktplaats.nl introduceerde de Gelijk Oversteken Service (GOS) om het (ver)kopen veiliger te maken. Ook via deze weg weten fraudeurs mensen op te lichten. De verkoper en koper spreken af om de GOS-methode te gebruiken. De koper stuurt de verkoper een nep-sms die afkomstig lijkt vanuit Marktplaats. Het lijkt op een bevestiging waarin wordt aangegeven dat de betaling voltooid is. Bekijk daarom altijd de status op Marktplaats zelf om te zien of de koper echt betaald heeft. Is dit niet het geval? Dan blijft de status op ‘onbetaald’ staan.

Valse website voor verzendlabel
Ga niet in op een mailtje van de koper met een ‘al klaargezet verzendlabel’ als u een verkocht product wil verzenden. U wordt doorgestuurd naar een nagemaakte website van bijvoorbeeld PostNL. Ook dit is weer een truc om uw betaalgegevens te achterhalen.  

Bron: Consumentenbond

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe