Archieven

Levenspad dementie – Op pad in de wereld van dementie

Het Levenspad dementie is een platform ontwikkeld door Dementie Twente. In dit levenspad vindt u alle informatie die u nodig heeft over zorg rondom dementie. Het levenspad is bedoeld voor iedereen hiermee te maken heeft. Dus mensen met dementie, maar ook voor de zorgprofessionals en mantelzorgers.

Er zijn per doelgroep verschillende paden ontwikkeld. Ieder van hen bewandeld namelijk een andere pad in de wereld van dementie. U geeft aan of u een zorgprofessional, mantelzorger of persoon met dementie bent. Op basis daarvan krijgt u de juiste informatie. Een mantelzorger zoekt soms naar andere informatie dan de zorgprofessional. Bekijk hier het filmpje over het levenspad om een kleine impressie te krijgen.

Fases
In het levenspad worden alle fases van dementie doorlopen. De niet-pluisfase, diagnose, leven met dementie, stervensfase en nazorg. Per doelgroep wordt er in iedere fase passende informatie, tools en hulpmiddelen gedeeld.

Onderwerpen zoals rouw en proactieve zorgplanning worden met een stippellijn aangewezen als een doorlopend proces door het levenspad. Zorgverleners besteden heel het proces aandacht aan rouw en proactieve zorgplanning.

Casemanager dementie
In het levenspad komt u de casemanager van begin tot eind tegen. De casemanager biedt ondersteuning aan mensen met dementie en hun mantelzorger. De casemanager helpt de mantelzorger om ervoor te zorgen dat het dagelijks functioneren en de kwaliteit van leven van de persoon met dementie zolang mogelijk goed blijft en waar mogelijk te verbeteren.

Voor wie is het levenspad nog meer?
Het levenspad besteed ook aandacht aan specifieke doelgroepen met dementie. Denk hierbij aan jonge mensen, mensen met een migratieachtergrond en mensen met een verstandelijke beperking. Voor deze doelgroepen is er vaak een aangepast programma qua signalering, diagnose en behandeling.

Bekijk hier het online Levenspad dementie op de website van dementietwente.nl.

Bron: Zorg voor Beter, Dementie Twe

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe