Archieven

Maak uw tuin herfstklaar met deze tips

Maak uw tuin herfstklaar met deze tips

De herfst is vanaf vandaag officieel begonnen! Wilt u de volgende lente en zomer weer een prachtige tuin, dan is het goed om in september en oktober al uw handen uit de mouwen te steken. Daarom geven wij u een aantal tips om uw tuin herfstklaar te maken.

1. Maai uw gazon nog eens extra goed
Door de regen en kou krijgt uw gazon het in de herfst extra zwaar. Daarom is het belangrijk om er wat extra aandacht aan te besteden. Zorg ervoor dat uw gazon zo veel mogelijk bladvrij is en geef eind oktober nog een laatste maaibeurt. Let wel op dat u het gras niet te kort maait. Als het iets langer is zorgt het ervoor dat het onkruid en mos geweerd worden, doordat het gras zonlicht opneemt. Zitten er kale plekken op het gazon? Strooi daar wat graszaad op.

Dit geldt ook voor uw hagen, heesters en struiken. Snoei ze tijdens de herfst nog een keer goed om een gele gloed te voorkomen en zodat ze niet doorbuigen. U kunt ze het beste driekwart terugsnoeien.

2. Plant bloembollen
De volgende lente lijkt misschien nog ver weg en het stormachtige weer is niet bepaald uitnodigend om de tuin in te gaan, maar dit is wel dé tijd om lentebollen te planten. Door de neerslag is de grond vochtig en het is nog niet heel koud. Als u de bloembollen in deze periode plant, kunnen ze aansterken voordat de winter komt.

3. Moestuin
De herfst is het ideale seizoen als u een liefhebber bent van groente uit eigen tuin! Winterpeen, spinazie, andijvie en veldsla zijn groenten die u prima kunt verbouwen in deze tijd.

4. Maak het sfeervol
Zorg voor wat kleur en sfeer door bijvoorbeeld pompoenen en kalebassen als sierfruit te gebruiken. En geef de nieuwe knoppen nog een kans om nog even te bloeien door de droge bloemen uit de uitgebloeide planten te knippen Daarnaast hebben we vaak ook de neiging om alle vallende bladeren weg te harken, terwijl ze een mooie dekmantel vormen in de winterborder. Ze beschermen namelijk de wortels van gevoelige tuinplanten tegen de vorst. Het is vooral belangrijk om de paden en terrassen bladvrij te houden om gladheid te voorkomen.

5. Winterverblijf voor de vogels
U kunt alvast een vogelhuisje ophangen voor de vogels om ze alvast te laten wennen aan hun nieuwe winterverblijf. Zorg voor een minimale houtdikte van anderhalve centimeter, zodat het vogelhuisje niet te warm of te koud is. Hang het vogelhuisje zo op dat de opening richting het noordoosten of zuidoosten hangt. Zo hebben ze geen last van de zon of regen.

Wilt u uw tuin klaarmaken voor de herfst en heeft u daar hulp bij nodig? Neem hier een kijkje voor een ervaren en professionele hovenier. U kunt de hoveniers waar wij mee samenwerken inschakelen voor verschillende werkzaamheden. Komt u er niet helemaal uit? Dan kunt u altijd contact opnemen via 088 648 1616.

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe