Archieven

Met het openbaar vervoer in de 21e eeuw

Wegwijs in het reizen met het openbaar vervoer.

Reisde u vroeger met het openbaar vervoer, dan maakte u gebruik van de Nationale Strippenkaart. Uw kaartje vouwde u om en stopte het dan in een gleuf waarin het gestempeld werd. In 2011 is de strippenkaart vervangen door de OV chipkaart. Het gebruik van de OV chipkaart is erg makkelijk, maar is wel even wennen. Met hulp van Aafje helpt u op weg!

 

Persoonlijke of een anonieme kaart

De anonieme OV chipkaart kunt u voor € 7,50 kopen bij een kaartjesautomaat op het station. De kaart betaalt u dan met uw pinpas. U kunt er ook voor kiezen om een persoonlijke OV chipkaart te kopen. Dit is vooral aan te raden als u 65 jaar of ouder bent, dan krijgt u namelijk 34 procent korting op het reizen met het openbaar vervoer. Het aanvragen van een persoonlijke OV chipkaart kunt u doen via de website van de OV-chipkaart: www.ov-chipkaart.nl. Voordat u de kaart wilt gebruiken moet u deze nog wel activeren. Gaat u de kaart ook gebruiken bij het reizen met de trein, dan dient u deze ook nog apart voor de trein te activeren. Net als de aanschaf gaat het opladen van uw kaart ook via de automaat óf de website.

In- en uitchecken

Gaat u reizen met het openbaar vervoer, houd dan de pas gereed. Voordat u namelijk in de trein, bus, tram of metro stapt moet u met uw OV chipkaart inchecken. U houdt de kaart voor de lezer waarop deze aangeeft hoeveel tegoed er nog op de kaart staat. Het inchecken kan voordat u door het poortje gaat of bij een incheck-paal op het station. Het uitchecken gaat op dezelfde manier. Bij het uitchecken kunt u aflezen wat het ritje voor u heeft gekost en wat er nog aan reissaldo op de kaart overblijft.

Opladen

Bij het inchecken moet er voldoende saldo op uw OV chipkaart staan, anders kunt u niet inchecken. De OV chipkaart kan opgeladen worden bij een oplaadpunt op het station. Maar ook bij bijvoorbeeld de supermarkt of een Primera winkel kunt u de OV chipkaart opladen. Als u een persoonlijke OV chipkaart hebt, dan kunt u ervoor kiezen om deze automatisch op te laten laden. U dient uw OV chipkaart dan te koppelen aan uw bankrekening. Als uw saldo onder een bepaald bedrag komt, wordt er automatisch een door u vastgesteld bedrag van uw bankrekening op de OV chipkaart gezet.

Zoals al eerder gezegd; het is even wennen, maar als u eenmaal gewend bent is het een stuk gemakkelijker om te reizen met het openbaar vervoer.

Wij wensen u een goede reis!

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe