Archieven

Ook tijdens corona moet u met deze klachten naar de huisarts

Ook tijdens corona moet u met deze klachten naar de huisarts

We kunnen ons goed voorstellen dat u in deze tijd liever de zorg mijdt. U bent waarschijnlijk bang om besmet te raken met het coronavirus, te bescheiden over uw klachten of u wil de artsen niet onnodig belasten. Dit is niet verstandig om te doen en vooral als u last heeft van de volgende klachten kunt u beter op tijd een arts raadplegen!

1. Pijn op de borst
In uw ribbenkast, tussen de ribben, achter of onderaan het borstbeen: pijn op de borst kunt u op verschillende plekken voelen. Daarnaast kan de pijn zich ook verspreiden naar uw hals, kaak, armen, rug of schouders. Het hoeft hier niet om een hartaanval te gaan, maar het kan ook een andere (onschuldige) oorzaak hebben. Denk hierbij aan maagzuur, spierpijn of stress.

2. Darmklachten
Darmklachten kunnen zich op verschillende manieren uiten. Zo’n één op de tien mensen heeft last van bijvoorbeeld pijn aan de darmen, een opgeblazen buik en winderigheid. Als u veel last heeft of merkt dat de klachten verergeren, kan het zijn dan er meer aan de hand is. U kunt bijvoorbeeld het prikkelbare darmsyndroom (PDS) hebben of zelfs de ziekte van Crohn. Het is daarom verstandig om contact op te nemen met uw huisarts, zodat u wordt doorverwezen naar een specialist voor meer onderzoek.

3. Aanhoudende blaasontsteking
Een blaasontsteking is erg vervelend, maar gaat meestal vanzelf over. Symptomen van een blaasontsteking zijn: meer aandrang voelen, pijn of een branderig gevoel bij het plassen en met kleine beetjes plassen.

Merkt u dat de vervelende klachten blijven aanhouden of dat ze vaak terugkeren? Dan kunt u het beste een afspraak maken met uw huisarts. Meestal wordt er antibiotica voorgeschreven om de bacteriën te bestrijden en kan de ontsteking snel genezen.

4. Lichtflitsen zien
Als u opeens lichtflitsen ziet, kan dit verschillende oorzaken hebben. Er kan iets aan de hand zijn met uw ogen, door bijvoorbeeld glasvochtloslating of een scheur in het netvlies. Een andere oorzaak kan een hoge bloeddruk zijn of migraine.

5. Prostaatklachten
Bij veel mannen komt het op latere leeftijd voor dat ze last hebben van plasklachten, zoals pijn bij het plassen en nadruppelen. Deze klachten kunnen wijzen op een goedaardige vergroting van de prostaat. Er zijn verschillende behandelingen om de klachten te verlichten of te genezen. Ook is het verstandig om uit te sluiten dat het prostaatkanker is. Dit is tegenwoordig een van de meest voorkomende vormen van kanker onder mannen.

6. Duizeligheid
Duizeligheid kan een gevolg zijn van verschillende dingen. U kunt last hebben van een licht gevoel in uw hoofd, doordat u bijvoorbeeld te snel bent opgestaan, door spanning, angst of medicijnen. Als u het gevoel heeft dat alles draait, komt dit door een storing in de buisjes van het evenwicht in uw oor. Dit is een vorm van duizeligheid die bijvoorbeeld bij de ziekte van Ménière voorkomt.

7. Psychische klachten
Sinds de coronacrisis kampt maar liefst 60 procent van de Nederlanders met mentale klachten als piekeren, prikkelbaar zijn, depressiviteit en paniekaanvallen. Het is belangrijk om er niet mee te blijven lopen en hulp te zoeken. Praat er met iemand over die u vertrouwt en neem anders contact op met uw huisarts.

8. (Plotselinge) hoofdpijn
We hebben allemaal weleens last van hoofdpijn en de oorzaak is meestal niet ernstig. Dit kan spanningshoofdpijn zijn, migraine of clusterhoofdpijn. Stress, voeding, alcohol, hormonale schommelingen en vermoeidheid kunnen hier de oorzaak van zijn.

Heeft u naast de hoofdpijn ook nog andere klachten, zoals koorts, een stijve of pijnlijke nek, overgeven, sufheid en/of verlammingsverschijnselen en vertrouwt u het niet? Neem dan per direct contact op met uw huisarts.

9. Veranderingen in of op je huid
Wanneer u ouder wordt, verandert de structuur van uw huid. Dit is iets wat heel normaal is! Maar ziet u of voelt u dat er ineens iets in of op uw lichaam anders is, wat niks met ouderdom te maken heeft? Trek dan meteen aan de bel. Het kan gaan om een moedervlek, maar ook een borst of uw tepel. Het hoeft natuurlijk niet altijd kanker te zijn, maar daarom is het goed om het altijd op tijd aan te kaarten bij uw arts.

10. Tintelingen
U kunt door verschillende redenen last hebben van een verdoofd gevoel of tintelingen in uw gezicht of lichaam. Het zijn symptomen die kunnen voorkomen bij migraine, zenuwpijn, een bewegingsstoornis, multiple sclerose (MS) of een beroerte.

Aarzel ook niet om bij andere (vage) klachten contact op te nemen met uw huisarts. Het gaat ten slotte om uw gezondheid en het is belangrijk om daar serieus mee om te gaan!

Bron: Gezondheidsne

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe