Archieven

Opgelicht aan de voordeur: dit zijn de meest gebruikte babbeltrucs

Opgelicht aan de voordeur: dit zijn de meest gebruikte babbeltrucs


Naast WhatsAppfraude komen oplichters ook steeds vaker aan de deur. Meteropnemer, monteur of bankmedewerker, ze gebruiken steeds andere babbeltrucs waarbij ze zichzelf voordoen als iemand anders. Dit zijn de vijf meest gebruikte babbeltrucs.

GGD of thuiszorg
Ook corona wordt inmiddels als smoes gebruikt. De dieven doen zich voor als medewerkers doen zich voor als iemand van de GGD of van de thuiszorg. Ze geven dan aan dat het slachtoffer bijvoorbeeld getest moet worden of de woning zou helemaal ontsmet moeten worden. Ook de thuiszorgmedewerker is een populaire dekmantel.

De monteur
Een andere manier waarbij de oplichters de woning binnenkomen, is door zich voor te doen als een reparateur van de woningbouwvereniging of meteropnemer. Een van de personen loopt met de slachtoffer mee naar binnen en laat de deur open. De handlanger heeft hierdoor de mogelijkheid om het huis te doorzoeken.

Bank
Het slachtoffer wordt eerst gebeld om met een smoes de pincode te achterhalen. Iets later verschijnt er een bankmedewerker aan de deur die de pinpas komt ophalen. In sommige gevallen wordt de pinpas doorgeknipt, maar ze zorgen er wel voor dat de chip en magneetstrip nog heel blijft. Hierdoor kunnen ze alsnog geld van de bankrekening afhalen.

De buren
Een andere truc is dat ze zich voordoen als de nieuwe buren. Ze staan plotseling voor de deur met bloemen of eten en komen dan even langs om zich voor te stellen. Ze praten zich naar binnen door bijvoorbeeld aan te geven het eten in de keuken te zetten of de bloemen in een vaas te doen. Net zoals bij de truc van de monteur laten ze de deur op een kier open, waardoor de andere persoon de mogelijkheid heeft om het huis binnen te glippen. 

Bekende
Hierbij wordt het slachtoffer eerst in een winkel benaderd. De oplichter doet zich voor als een oude bekende en maakt een praatje volgens een bedacht script. Door dit bedachte script onthult het slachtoffer zijn/haar woonadres, waardoor diegene niet veel later aan de deur staat en zich naar binnen praat.

Bron: AD

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe