Archieven

Oplichters in tijd van de coronacrisis

Word geen slachtoffer van corona oplichters

Er zijn in deze tijd van de coronacrisis veel criminelen actief. Zij proberen u op een slinkse wijze op te lichten. Wij geven u graag een aantal punten waar u goed op kunt letten. Zo kunt u hopelijk voorkomen dat u geen slachtoffer van corona oplichting wordt.

Let op e-mails afkomstig van het RIVM
Het RIVM stuurt nooit een email met daarin informatie over het corona virus. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (de WHO) doet dat niet. Alle informatie over het corona virus kunt u vinden op hun website. Als u een e-mail krijgt van een van deze organisaties is dat hoogstwaarschijnlijk een nepmail en willen ze dat u de bijlage opent. Door deze te openen wordt er automatisch een virus op uw computer gezet.

Applicaties via de App store
Tegenwoordig worden er schadelijke apps aangeboden die u op de hoogte zouden houden van de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Let hierbij goed op of het een app is die u buiten de Play Store moet downloaden. Doe dit niet. Door het downloaden van de app wordt u telefoon gehackt. Als u een app wilt downloaden moet u dit altijd doen via de Google Play store of Apple store.

Antibacteriële betaalpassen bestaan niet
Er zijn oplichters actief die u via een sms of e-mail een antibacteriële betaalpas aanbieden. Dit bestaat niet. Ga daarom niet in op e-mails of berichten hiervan, ook al lijkt het net alsof het bericht van uw eigen bank afkomstig is. Ook worden er mails gestuurd met de mededeling dat het coronavirus verspreid kan worden door uw bankpas. Daarom zou u de pas op moeten sturen naar het laboratorium van de Rabobank. Verwijder de mail en doe daar verder niks mee. 

Veilig online winkelen
Nu veel winkels gesloten zijn winkelt u misschien meer online. Let hierbij wel op dat u dit doet op een veilige manier en een wachtwoord kiest dat niet erg voor de hand ligt. Veilige webwinkels hebben het keurmerk Thuiswinkel Waarborg of het Webshop Keurmerk. Alle kenmerken van een veilige website kunt u lezen op deze pagina van de consumentenbond. 

Oplichters aan de deur
Ga er niet op in als iemand u aanbiedt te helpen aan de deur. Er wordt niet aan de deur gecontroleerd of u besmet bent met het coronavirus. Ook als er wordt aangeboden boodschappen voor u te doen moet u voorzichtig zijn. Geef nooit uw pinpas of geld mee, betaal altijd achteraf en vraag om het bonnetje. Er wordt ook door geen enkele organisatie aan de deur gecollecteerd voor de bestrijding van het coronavirus.

Pas goed op uzelf en op anderen. Samen staan we sterk!

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe