Archieven

Ik kom uw meterstanden opmeten

U heeft vast de laatste tijd wel eens in het nieuws gehoord dat criminelen oudere mensen overvallen door een babbeltruc te gebruiken. Een babbeltruc komt steeds vaker voor. Dit is een smoesje die oplichters gebruiken om bij mensen binnen te komen en u dan overvallen, al dan niet met geweld. Oplichters willen door een babbeltruc betrouwbaar overkomen. Ze doen zich voor alsof ze bijvoorbeeld vanuit een zorgorganisatie, bank of Het Nationaal ouderenfonds komen. Onbekenden bellen bij u aan en gebruiken een smoes zodat u hen binnen laat. Een voorbeeld van een babbeltruc is het willen opnemen van de meterstanden. Als ze eenmaal binnen zijn overvallen ze u en stelen uw geld of waardevolle bezittingen.


 

Pas op bij de pinautomaat

Niet alleen aan de deur moet u erg voorzichtig zijn, maar ook bij de pinautomaat. Criminelen gaan heel doordacht te werk, denk niet dat het u zeker niet zal overkomen. De politie ontwikkelde vier korte preventiefilms om ouderen alerter te maken op de risico’s die kunnen leiden tot diefstal via babbeltrucs. Daarnaast bevatten de films tips waarmee ouderen hun eigen veiligheid kunnen vergroten. Bekijk hier de films.

Hoe herken ik een babbeltruc bij een pinautomaat?

Als u geld opneemt bij een pinapparaat of in een winkel pint, wees dan altijd alert. Voor u het weet kijkt er iemand met de verkeerde bedoelingen over uw schouder mee. Met een smoes steelt hij of zij later op de dag uw bankpas en haalt grote bedragen van uw rekening. Een veelgebruikte smoes is dat iemand u erop wijst dat u een biljet van € 5 heeft laten vallen. U stopt dit biljet vervolgens in uw portemonnee. Even later komt die persoon er toch op terug. U gaat er vanuit dat die persoon gelijk heeft en pakt het biljet uit uw portemonnee om dit terug te geven. Voor u het in de gaten heeft, bent u door een handlanger afgeleid en is uw bankpas gestolen. Soms bellen criminelen zelfs op om een pincode te achterhalen. Geef nooit zomaar uw pincode aan een vreemde!

De politie heeft een aantal tips tegen babbeltrucs in een document samengevat. Dit document vindt u hier.

Belangrijke telefoonnummers

Bent u helaas het slachtoffer geworden van een babbeltruc en wilt u uw pinpas blokkeren? Sla deze nummers ergens goed op:

ABN Amro: 0900 0024
ING: 020 2288 800
Rabobank: 088 7226 767
Overige: 0800 0313

Bron: politie.nl

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe