Archieven

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) voor mantelzorgers

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) voor mantelzorgers

Als u verantwoordelijk bent voor de zorg van van uw naaste is het vaak lastig om 1,5 meter afstand te houden. Hierdoor is het moeilijk om de coronarichtlijnen van het RIVM te volgen. Als uw naaste klachten heeft die passen bij het coronavirus is het natuurlijk belangrijk om te voorkomen dat u zelf ook ziek wordt.

Het ministerie van VWS heeft daarom een richtlijn gemaakt zodat u als mantelzorger, net als zorgmedewerkers, recht heeft op gratis persoonlijke beschermingsmiddelen. Hierbij kunt u denken aan chirurgische mondkapjes, beschermingsbrillen, onderzoekshandschoenen, schorten en desinfecterende handgel.

Wanneer heeft u recht op persoonlijke beschermingsmiddelen?
Als u als mantelzorger minstens acht uur per week zorg biedt aan een kwetsbaar persoon die nog thuis woont en de zorg langer dan drie maanden nodig heeft u recht op PBM. Ook gaat het erom dat u tijdens het geven van de zorg niet aan de 1,5 meter afstand kunt houden, omdat u bijvoorbeeld uw naaste moet helpen met wassen of aankleden.

Hoe komt u aan PBM?
Als uw naaste symptomen heeft die passen bij het coronavirus, dan kunt u een afspraak maken om een coronatest te laten doen. Bel met GGD op 0800 1202 en houd het burgerservicenummer van uw naaste bij de hand. U kunt eventueel ook online een afspraak maken via www.coronatest.nl.

Vervolgens heeft u als mantelzorger recht op een ‘korte termijn pakket PBM’. Hierin zitten de middelen die u nodig heeft om uzelf te beschermen, totdat u zeker weet of uw naaste corona heeft of niet. Als uit de test blijkt dat uw naaste positief is heeft u recht op een ‘lange termijn pakket PBM’. In dit pakket zitten veel meer middelen, zodat u veilig voor uw naaste kunt zorgen.

De GGD-arts of uw huisarts geeft een elektronisch recept waarmee u het PBM-pakket gratis kunt afhalen bij de apotheek. In het pakket zitten handschoenen, chirurgisch mondneusmaskers type IIR, een beschermingsbril, schorten en een fles desinfecterende gel.

Voor meer informatie over hoe u de beschermingsmiddelen op een correcte en veilige moet gebruiken kunt u hier een kijkje nemen

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe