Archieven

Respijtzorg: wat is het en welke vormen zijn er?

Respijtzorg: wat is het en welke vormen zijn er?

Respijtzorg is een van de ondersteuningsmogelijkheden voor mantelzorgers. Het doel is om de mantelzorger wat adempauze te geven door een tijdelijke en volledige overname van zorg. Door af en toe vrij te zijn kunt u als mantelzorger even uw eigen leven beter in balans houden en de zorg voor uw naaste langer volhouden. Om af en toe vrij te nemen is het natuurlijk wel belangrijk om de zorg op een verantwoorde manier te kunnen overdragen. 

Vormen van respijtzorg
U kunt de zorg af en toe overdragen, bijvoorbeeld tijdens een vakantie of regelmatig, zoals elke week een dagdeel of maandelijks een weekend. Het kan voor een langere tijd zijn of kortdurend. Wel wordt er aangeraden dat u regelmatig even pauze neemt voor uzelf als u al langere tijd mantelzorger bent. Via de infographic Respijtzorg kunt u alle informatie over de verschillende vormen van respijtzorg zien. Daarnaast biedt het ook een overzicht van de relevante wetten en regelingen.

Wie neemt de zorg over?
De zorg kunt u aan mensen uit uw eigen omgeving overdragen, vrijwilligers of beroepskrachten. Als de zorg wordt overgenomen door beroepskrachten heeft u een indicatie nodig.

Wilt u hier meer informatie over? Klik dan hier.

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe