Archieven

Rijbewijskeuring; hoe zit dat?

Verzoek om een rijbewijskeuring te doen?

Iedere bezitter van een autorijbewijs A, B of hoger moet vanaf  75 jaar een rijbewijskeuring ondergaan. De overheid stuurt automatisch 4 maanden voor uw 75e verjaardag een brief met daarin het verzoek om deze rijbewijskeuring te doen. Maar wat nu?

 

Aanvragen gezondheidsverklaring

Allereerst dient u na het ontvangen van de brief een gezondheidsverklaring aan te vragen bij het CBR. Dit moet u vervolgens zelf invullen. Het aanvragen kan digitaal, maar u kunt ook een vestiging van het CBR bij u in de buurt binnenlopen. De gezondheidsverklaring kost € 37,80 en dient u te betalen met uw pinpas.

Medische keuring

Nadat het formulier ingevuld is, stuurt u deze per post terug naar het CBR. In het formulier wordt onder andere gevraagd of u diabetes, evenwichtsstoornissen of andere aandoeningen heeft. Heeft u bijvoorbeeld te kampen met diabetes, dan dient uw huisarts de verklaring te tekenen. Na ontvangst van de verklaring door het CBR kan het wel een maand duren voordat u reactie krijgt. Wanneer u nog langs een medisch specialist dient te gaan, dan ontvangt u een verwijsbrief.

De Rijtest

Het CBR kan soms besluiten om u een rijtest te laten doen. Dit kan vaak in uw eigen auto, maar soms vragen zij om dit in een lesauto af te leggen. Tijdens deze rijtest wordt er gekeken of uw nog een goed verkeersinzicht heeft en met name of u nog voldoende controle heeft over de auto. De rijtest is, in tegenstelling tot de verklaring, gratis. Na de test wordt met u geëvalueerd hoe de test is gegaan en vervolgens ontvangt u een schriftelijke bevestiging. Het merendeel van alle deelnemers slaagt voor de test. Een enkele bestuurder krijgt een aantekening dat er alleen nog met een bril op gereden mag worden. Bent u eenmaal door de hele aanvraag en test heen, dan duurt het vijf jaar tot de volgende oproep.

Bron: www.stern.nl

 

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe