Archieven

Spelen met letters en taal

Ga aan de slag met taal op een ouderwetse of de digitale manier.

Er zijn veel spelletjes die u met taal kunt doen. Taalspellen zijn goed voor het denkvermogen en ook nog eens leuk om te doen. Er zijn meerdere manieren waarop u taalspelletjes kunt doen. Zo is er natuurlijk de ouderwetse manier gezellig aan de tafel, maar tegenwoordig kunt u ook op uw telefoon, tablet of computer aan de slag. Wij hebben voor u een aantal spellen onder elkaar gezet.

1. Het spreekwoordenkwartet
Wanneer u het leuk vindt om te achterhalen wat de herkomst van speekwoorden en gezegdes is, dan is het spreekwoordenkwartet echt een spel voor u. Dit spel bestaat uit 80 spreekwoorden en uitdrukkingen verdeeld over 20 groepen. Met het spreekwoordenkwartet kunt u uw punten verdienen door te raden welke uitdrukking op de kaart afgebeeld wordt. Op de achterkant van het kaartje staat uitleg over het spreekwoord.

2. Woblet
Bij dit spel is het de bedoeling dat u zo veel mogelijk woorden maakt van alle letterblokjes die u heeft. U speelt dit spel tegelijk met uw tegenstander, dus u hoeft niet op uw beurt te wachten. Er zijn meerder variaties te bedenken in dit spel. Zo kunt u afspreken dat degene die het langste woord maakt wint of de persoon die een kruiswoord weet te leggen.

3. Pim Pam Pet
Een echte klassieker is dit leuke woordspel. De bedoeling is om zoveel mogelijk kaartjes te winnen door het snelst de vragen te beantwoorden. De draaischijf geeft aan met welke letter het antwoord moet beginnen. Je kunt dit spel met z’n tweetjes spelen, maar ook met z’n tienen!

4. Galgje
Om dit spel te spelen heeft u niet meer nodig dan een papier, een potlood of een pen en een tegenstander. De eerste deelnemer bedenkt een woord met meer dan zes letters. De andere deelnemer moet door letters op te noemen het juiste woord raden. Maar let op, je hebt niet onbeperkt de keuze van letters. Bij iedere letter die niet in het woord zit wordt een poppetje getekend. Als het poppetje compleet is en de tegenstander het woord niet geraden heeft, krijgt de andere persoon een punt. U kunt galgje ook spelen op uw telefoon of tablet door middel van de app.

5. Woord Mix
Dit letterspel bestaat uit een beker en dobbelstenen. In plaats van cijfers staan er letters op de stenen. U schudt met de beker de dobbelstenen op tafel waarop u met de letters woorden gaat vormen.

6. Scrabble
Dit spel is een echte gouwe ouwe en misschien ook wel het populairste letterspel dat er is. Het spel bestaat zelfs in 29 talen! U speelt dit spel met minimaal 2 en maximaal 4 personen. Ieder moet met een aantal willekeurige letters woorden maken op het speelbord. De woorden die u maakt moeten aansluiten op de woorden die er al liggen. Kunt u geen nieuw woord maken, dan moet u een letter pakken. De deelnemer die als eerste door de letters heen is, wint het spel. Dit spelletje kunt u ook digitaal spelen, alleen heet het dan Wordfeud.

7. Boekjes en online
Uiteraard kunt u ook een puzzelboekje erbij pakken en lekker een plekje in huis of in de tuin opzoeken. Puzzelboekjes bestaan er in allerlei vormen. Van kruiswoordpuzzels tot aan cryptogrammen. Ook online zijn voldoende mogelijkheden te vinden van deze variaties. Zo staan er veel spellen op de websites denksport.nl of puzzelcorner.nl.

8. Dictee
Op de website woordenboek.nl vindt u allerlei spelletjes die met spelling te maken hebben. Op deze website vindt u bijvoorbeeld het spel Hexagame waarbij u woorden moet maken met 72 letters die als een honingraat gerangschikt zijn. En bij het spel Woordmaker moet u met negen letters binnen drie minuten zoveel mogelijk woorden maken.

9. Woord- en taalspellen als app
Als u een tablet of een smartphone heeft, dan kunt de met de app Beter Spellen dagelijks een spellingtest doen. U kunt hierbij kiezen uit drie niveaus. Ook het spel Ruzzle is erg leuk. In twee minuten moet u woorden maken met 16 letters.

Veel speelplezier!

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe