5 december is het Sinterklaasavond.
Misschien viert u deze dag met uw kinderen en kleinkinderen en brengt Sinterklaas u een bezoek. Sinterklaasavond wordt ook vaak gevierd met surprises, een dobbelspel en gedichten. Voor de rijmpieten die wel wat inspiratie kunnen gebruiken, heeft Met hulp van Aafje zes rijmtips op een rijtje gezet, zodat u iedereen kan verrassen met het leukste en mooiste gedicht van allemaal.
Tip 1: Zet alle informatie onder elkaar
Voor wie gaat u het gedicht schrijven? Is het voor uw zoon? Of misschien wel voor uw broer? Wat voor hobby’s heeft deze persoon? Welke karaktereigenschappen kenmerkt deze persoon? Heeft u leuke dingen met deze persoon meegemaakt? Ook is het leuk om een beetje te plagen in het gedicht. Als u alle informatie op papier hebt gezet, dan markeert u de steekwoorden. Misschien kunt u nu zelf al een rijmpje verzinnen.
Tip 2: Gebruik een basis voor het gedicht
Weet u nog niet heel veel over de persoon voor wie u het gedicht gaat schrijven? Neem dan een basis voor uw gedicht. U kunt bijvoorbeeld het cadeau dat u heeft gekocht als uitgangspunt nemen. Heeft u zelf het cadeau uitgekozen of heeft de persoon om het cadeau gevraagd? Heeft u veel moeite moeten doen om aan het cadeau te komen of kan de persoon het gebruiken voor iets? Schrijf nu ook weer een aantal steekwoorden op papier.
Tip 3: Een goed begin is het halve werk
Als het dichten u wel goed afgaat, maar het nog erg lastig vindt om een begin te maken en u niet veel verder komt dan ‘Sint en Piet zaten te denken wat ze jou zouden schenken’. Dan zou u eens op het internet kunnen zoeken naar leuke zinnen om het gedicht mee te beginnen. Vanuit daar kunt u dan zelf het gedicht verder schrijven.
Tip 4: Steekwoorden omzetten in zinnen
Als het goed is, dan heeft u nu een aantal steekwoorden op papier staan en een begin van het gedicht. De volgende stap is het opstellen van zinnen die op een simpel rijmwoord eindigen. Zo bouwt u steeds verder aan uw gedicht. Indien u vastloopt in het gedicht, dan kunt u proberen om de zin anders te formuleren zodat deze eindigt op een woord waarmee goed te rijmen valt. Door bijvoorbeeld de zin ‘De zon gaat schijnen als jij binnenkomt’ om te zetten naar ‘Als jij binnenkomt gaat de zon schijnen’, maakt u het al een stuk makkelijker voor uzelf.
Tip 5: Maak synoniemen
Soms zijn er woorden die u moet gebruiken in het gedicht, maar waar gewoon echt niet op te rijmen valt. Voor deze woorden kunt u dan een synoniem gebruiken. Het woord fiets kunt u bijvoorbeeld vervangen door rijwiel en geurtje voor parfum.
Tip 6: Sluit het gedicht leuk af
Sluit het gedicht af met een leuke zin die goed blijft hangen. U kunt ervoor kiezen om het cadeau al te verklappen of een hint te geven. Sinterklaasavond is een gezellige avond met familie en vrienden en dit moet natuurlijk wel zo blijven. Zorg er daarom voor dat u het gedicht positief afsluit.
Veel succes en plezier met dichten!
Voeg een reactie toe