Archieven

Tips voor een goede nachtrust

Slapeloze nachten kunnen tot een chronische slapeloosheid leiden en een negatief effect hebben op uw gezondheid.

Wellicht merkt u dat naarmate u ouder wordt, uw slaapritme anders wordt. U wordt meer wakker ’s-nachts en slaapt een stuk onrustiger dan dat u vroeger deed. Dit komt omdat ouderen een stuk lichter slapen dan jongeren. Zo kunt u het gevoel hebben dat u hele nachten wakker ligt en geen oog dicht doet. Slapeloze nachten kunnen tot een chronische slapeloosheid leiden en een negatief effect hebben op uw gezondheid. Het kan ook zijn dat u slechter slaapt door een onderliggend medisch probleem. Is er geen medische oorzaak voor de slechte nachtrust, dan is het belangrijk om op een aantal dingen te letten voordat u naar bed gaat.

1. Creëer een rustige slaapkamer 
In een slaapkamer hoort eigenlijk alleen het hoognodige te staan, dus een bed en eventueel een kledingkast. Veel mensen hebben op hun slaapkamer ook een televisie staan. Televisie kijken voordat u naar bed gaat zorgt ervoor dat uw aanmaak van melatonine afneemt. Dit hormoon zorgt er juist voor dat u sneller en beter in slaap valt. Wilt u toch nog even ontspannen in bed, lees dan een boek of een tijdschrift. Een slaapkamer dient daarnaast goed luchtdoorlatend en donker te zijn en het is belangrijk dat de temperatuur juist is.

2. Investeer in een goed matras
Een goed en comfortabel matras is wellicht het belangrijkste voor een goede nachtrust. Een comfortabel matras is een kwestie van smaak. De een houdt van een hard en stevig matras, terwijl een ander  liever slaapt op een zacht matras. Kies wat voor u het fijnste is. Bij sommige winkels kunt u ook een matras aanschaffen en daar een tijd op proefslapen. Zo kunt u zelf uitvinden wat u het fijnst vindt slapen.

3. Schrijf van u af
Veel mensen liggen wakker omdat ze zich in bed meer zorgen maken en gaan piekeren. Leg daarom een notitieboekje naast uw bed waarin u opschrijft waarover u zo piekert. Op deze manier schrijft u het uit uw gedachten op papier en kunt u hopelijk rustig slapen. U kunt ook wakker liggen omdat u ineens aan iets denkt dat u de volgende dag moet doen. Schrijf ook dit op in het notitieblokje. Zo kunt u het de volgende ochtend niet vergeten.

4. Probeer 7 tot 9 uur per nacht te slapen
Als u te weinig slaapt is dat niet fijn, maar te veel slapen is ook niet goed. Slaap inhalen of voorslapen is niet mogelijk, al denken velen dit wel. Een goed slaapritme is het beste voor de gezondheid. Probeer iedere avond rond dezelfde tijd naar bed te gaan en ook de volgende ochtend rond dezelfde tijd weer op te staan.

5. Doe overdag een powernap
Overdag een middagdutje doen van maximaal een half uur is helemaal zo slecht nog niet. Uw hersenen krijgen door een powernap nieuwe energie zodat u weer met frisse zin de dag voort kunt zetten.

6. Ontspan voordat u gaat slapen
Drink geen koffie of andere dranken waar cafeïne in zit en probeer ook niet veel te eten vlak voordat u gaat slapen. Ook televisie kijken of nog even sporten vlak voordat u gaat slapen bevordert een goede nachtrust niet. Beperk daarom het kijken van televisie en inspannende activiteiten.

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe