Archieven

TOM: Thuis Onbezorgd Mobiel

Thuis Onbezorgd Mobiel, oftewel TOM, is een preventieprogramma voor zelfstandig thuiswonende ouderen vanaf 65 jaar met een verhoogd valrisico. Het ondersteunt ouderen bij het vergroten van hun mobiliteit en zelfredzaamheid om zo de kans op een val te verkleinen. Het programma richt zich op drie elementen, namelijk bewegen, voeding en sociale contacten.

Bewegen
Hier wordt de focus gelegd op een valpreventie beweegtraining met aandacht voor valrisicofactoren.

Voeding
De ouderen krijgen een voedingsvoorlichting tijdens gezamenlijke lunches én persoonlijk voedingsadvies van een diëtist op basis van een voedingsdagboek.

Sociale contacten
De bijeenkomsten vinden plaats met andere deelnemers. TOM wordt altijd in groepsverband uitgevoerd en onder begeleiding van een TOM-maatje.

Het programma
TOM start altijd met een informatiebijeenkomst met screening op valrisico. Het programma duurt vier maanden. Degene met een verhoogd valrisico krijgt een uitnodiging voor de startbijeenkomst. Het is wel belangrijk dat iemand functioneel in staat is om TOM te volgen.

Tijdens het programma wordt samen met de deelnemers gekeken naar een regulier beweegaanbod voor wanneer TOM is afgelopen. Zo krijgen deelnemers ook na afloop van het programma nog voldoende beweging.

Project TOM start in Rotterdam Ommoord
Op vrijdag 19 november is er een informatiebijeenkomst over TOM voor alle 65-plussers in Rotterdam Ommoord die verzekerd zijn bij VGZ. Tijdens de bijeenkomst krijgen ze meer informatie en een aantal kleine testen met fysiotherapeuten en diëtisten. Na afloop krijgen de deelnemers te horen of ze mee kunnen doen.

Aanmelden kan via ieke.wichers@buurtwerk.nl of telefonisch via 06 1203 9218.

Bron: VeiligheidNL, Buurtwerk.nl

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe