Archieven

Tuinieren in juni. Welke taken moet u oppakken?

Ook al zitten we nog in de maand mei, het is goed om nu alvast na te denken over wat u in de maand juni in uw tuin moet doen. Zo is juni dé snoeimaand, maar ook de juiste maand om eens goed te kijken naar uw vijverplanten.

Planten in bloei
In juni staan de eenjarige planten vol in bloei en rozen komen uit de knoppen. De rozen moeten deze maand goed bemest worden met speciale rozenmest. Controleer de rozen goed op schimmels en bestrijd deze zo nodig direct. Controleer uw andere beplanting nauwkeurig op luizen, niet alleen in de maand juni natuurlijk. Heeft u luizen ontdekt, informeer dan in het tuincentrum naar niet chemische bestrijdingsmiddelen.

Het is belangrijk dat u in juni goed het onkruid blijft wieden, dat groeit nu extra hard. In de maand juni groeien de zomerbloeiers ook ineens een stuk sneller. U kunt deze planten nog met een gerust hart kopen en planten, u zult hier nog maanden plezier van hebben. Zorg er wel voor dat u de planten na zes weken extra voeding geeft. Ook kunt u in juni nog goed meerdere soorten kruiden zaaien, zoals peterselie, bieslook, kervel en snijselderij. Deze kruiden zullen na het zaaien snel opkomen en klaar zijn om te oogsten.

Juni is de snoeimaand
In juni kunt u de reeds uitgebloeide bloemen wegknippen. Zij kunnen hun energie dan goed gebruiken om door te bloeien. Uitgebloeide rozen knipt u vlak boven het eerste blad met vijf deelblaadjes (ofwel het vijfblad) af. Hagen in uw tuin snoeit u het beste rond 21 juni. Deze langste dag van het jaar staat voor het begin van een kortere periode waarin veel planten een groeispurt doormaken. Juni is ook de maand om het gras te maaien, niet te kort want te kort gras wordt sneller bruin door het zonlicht. Speelgazon kunt u het beste 3cm hoog houden en siergazon 2cm. Als het lang droog blijft dan kunt u het gras wat langer laten. Blijf het gras en de rest van het gazon goed sproeien. Doe dit bij voorkeur s’ nachts, dan gaat het minste vocht verloren.

Geef de vijver aandacht
Juni is ook de ideale maand om eens goed te kijken naar uw vijver. Voor vijverplanten breekt nu namelijk de belangrijkste bloeiperiode van het jaar aan. Als u uw vijver in de lente goed aandacht geeft, dan hoeft er in de zomer niet zoveel te gebeuren. Uiteraard moet u de vijver het gehele jaar door goed in de gaten blijven houden. Schadelijke insecten en algen kunnen namelijk voor problemen zorgen, snel ingrijpen is dan van groot belang.

Hulp van een professional
Wilt u graag een tuin aanleggen? Of wilt u graag een helpende hand bij het tuinieren? Kijk dan eens naar het aanbod van Met hulp van Aafje. Onze hoveniers en tuinmannen helpen u graag!

Bron: appeltern.nl

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe