Archieven

Uw balkon het hele jaar door gezellig!

Zaterdag 20 juni begint officieel de zomer.

Een zomervakantie zit er voor de meesten hoogstwaarschijnlijk niet in dit jaar. Daarom is het wel zo leuk om het balkon zo gezellig mogelijk te maken, indien u die heeft natuurlijk. Want niet alleen in de tuin kunt u de vier seizoenen van het jaar goed beleven.

Een balkon is meestal niet heel groot. Daarom moet u in slimme oplossingen denken. Zet niet te veel potten op het balkon om ruimte te creëren en vallen te voorkomen. U kunt beter gebruik maken van de muren door de planten op te hangen. Of hang een leuk canvas aan de wand voor een gezellig ‘uitzicht’. Een mooie buitenkast tegen de wand vullen met verschillende plantjes geeft ook een vrolijke uitstraling.

In de zomer
Zet voor een vakantiegevoel een heerlijke ligstoel op het balkon, pak een boekje erbij, smeer u goed in met zonnebrand en geniet van de zomer op het balkon! In de zomer zijn er genoeg planten die bloeien. De begonia, petunia en fuchsia zijn echte zomerbloeiers en geven uw tuin een ’s-Zomerse uitstraling. Een andere exotische zomerplant is de geurpelargonium. Deze plant behoort tot de geranium familie. Als u over de bladeren van deze plant wrijft, komt er een geurende olie vrij. Wilt u zich in Zuid-Frankrijk wanen, zet dan geurige kruiden zoals lavendel, rozemarijn en basilicum neer. Om ook nog in de avonduren te genieten van het buitenleven, koop dan een tuinlamp en geef die een mooi plekje op het balkon.

In de herfst
Het najaar is ook een prachtige periode om te genieten van diverse planten en bloemen. Enkele planten kunnen zelfs tot in december blijven bloeien, zoals de bolchrysant, heideplantjes en hedera. De langzaam groeiende hedera plant u in het voorjaar tegen de wand van uw balkon. De herfst is ook een ideaal seizoen om leuke decoratie neer te leggen. Denk hierbij aan een uitgeholde pompoen met een waxinelichtje, of zet gezellige herfsttakken in een vaas. Het ophangen van een gezellig lichtsnoer maakt u balkon in de avonduren extra sfeervol.

In de winter
De heester is een mooi voorbeeld van een plant die zorgt voor kleur en geur op uw balkon in de wintermaanden. Planten die het hele jaar door groen blijven zijn de laurierkers, de buxus, de taxus en rozemarijn. Planten die in de winter juist bloeien zijn de winterjasmijn, dopheide en de kerstroos. Bescherm uw plantenpotten in de winter goed tegen het weer door ze een beschut plekje te geven. De winter is natuurlijk ook de uitgelezen maand om uw balkon een kerstsfeer te geven met diverse decoratie. Denk in de winter ook aan de vogeltjes door een vogelhuisje of een vetbolletje op te hangen.

In de lente
In het voorjaar is het tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak. Geef het balkon en de meubels een lekker sopje. In de lente kunt u bij het tuincentrum plantjes kopen in alle kleuren die u maar kunt bedenken. Zet u balkon vol met bijvoorbeeld blauw druifjes, hyacinten, tulpen, narcissen en krokussen. Gaat het toch nog vriezen ’s-Nachts, haal dan de plantjes naar binnen. Van de kou houden ze namelijk niet!

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe