Archieven

Valpreventieweek: Babbelen tegen vallen

Op maandag 27 september start weer de jaarlijkse Valpreventieweek. Het is erg belangrijk dat zorgverleners het gesprek over valpreventie aangaan met ouderen. Het thema van dit jaar is daarom ‘Babbelen tegen vallen’.

VeiligheidNL heeft samen met zorgprofessionals en ouderen een praktische toolkit ontwikkeld. De toolkit bestaat uit snelle en eenvoudige middelen die helpen bij het signaleren van valrisico’s en het gesprek hierover aangaan met ouderen.

Inhoud toolkit
De toolkit is een combinatie van een aantal eenvoudige en praktische middelen die u kunnen ondersteunen bij het aangaan van het gesprek over een verhoogd valrisico. De tools zijn afzonderlijk of als geheel te gebruiken. Hieronder ziet u een lijst met de onderdelen die in de toolkit zitten.

Een korte handleiding
In de handleiding staat meer informatie over valproblematiek en wat u kunt doen om het valrisico te verminderen.

Het valrisico signaalkaartje
In het signaalkaartje staan en aantal vragen beschreven, waarmee u eenvoudig het valrisico kunt inschatten.

Een praatkaart
U kunt de praatkaart samen met ouderen doorlopen óf zij kunnen deze zelfstandig gebruiken om hun valrisico te verlagen.

Een serie podcasts
De toolkit bevat vier podcasts waarin wijkverpleegkundigen Fieke en Sanne handige tips met u delen over hoe u een verhoogd valrisico kunt signaleren. Daarnaast bespreken ze hoe u het beste het gesprek aangaat met ouderen.

Een korte video
In deze video delen een aantal ouderen hun ervaringen met valpreventie. Deze kun je gebruiken om het gesprek te openen en weerstand weg te nemen.   

Bron: Zorg voor Beter

Deel dit artikel

Facebook
WhatsApp
Email
  • Nog geen reacties.
  • Voeg een reactie toe